Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Οι φαρμακοποιοί ζητούν ανάκληση της ενδεικτικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗΣΥΦΑ



Αναθεώρηση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία ορίζει την αναγραφή ενδεικτικής τιμής στις συσκευασίες των Μη (υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ζητούν οι φαρμακοποιοί.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επαναλαμβάνει το αίτημά του, σε νέα επιστολή την οποία απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τη Δευτέρα (12/06/2017).
Onmed.gr

«Επανερχόμενοι στις αντιρρήσεις μας που είχαμε εκφράσει και στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στο υπουργείο Υγείας θεωρούμε ότι πρόκειται για μια μονομερή εις βάρος των φαρμακοποιών διάταξη, η οποία με αυτό το άρθρο ουσιαστικά τους δεσμεύει να διαθέτουν αυτά τα φάρμακα στην αναγραφόμενη τιμή, όταν την ίδια στιγμή η χονδρική τιμή παραμένει ελεύθερη με αυξητικές τάσεις» επισημαίνει ο ΠΦΣ.

Η αναγραφή ενδεικτικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗΣΥΦΑ, προσθέτει ο ΠΦΣ, «δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα, εκτός από σύγχυση και προστριβές μεταξύ φαρμακοποιών, προμηθευτών και πολιτών και πρέπει να αναθεωρηθεί».

Τέλος, ο ΠΦΣ θεωρεί πως η συγκεκριμένη διάταξη ευνοεί τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς «αφήνεται ελεύθερη να τιμολογεί κατά το δοκούν» στη χονδρική, «ισοσκελίζοντας» τις απώλειες από τις μειώσεις στις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πάντως, ούτε η φαρμακοβιομηχανία είχε δει θετικά την αναγραφή ενδεικτικής τιμής στα ΜΗΣΥΦΑ, επισημαίνοντας -όπως οι φαρμακοποιοί- ότι θα δημιουργηθεί «ένας φαύλος κύκλος αντιδράσεων μεταξύ καταναλωτών-φαρμακοποιών-εταιρειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου