Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Αυξάνονται τα αιτήματα για απεξάρτηση από την κάνναβη



Σε 15.158 αποδέκτες, εξαρτημένους και οικογένειες, προσέφερε το ΚΕΘΕΑ υπηρεσίες θεραπείας το 2016.

IATRONET

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν από το ΚΕΘΕΑ θεραπεία για την εξάρτηση από την κάνναβη. Αν και 1 στους 2 χρήστες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ είναι κυρίως χρήστες ηρωίνης, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των εξαρτημένων που αναφέρουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη αυξάνεται. Το 2016 αφορούσε 9 στους 10 εφήβους και 1 στους 4 ενήλικες από όσους απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ. Κατά κανόνα, επίσης, η κάνναβη αναφέρεται (από το 85%) ως η πρώτη παράνομη ουσία που χρησιμοποίησαν στην ηλικία των 16 ετών.

Σε 15.158 αποδέκτες, εξαρτημένους και οικογένειες, προσέφερε το ΚΕΘΕΑ υπηρεσίες θεραπείας το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα κατά την καθιερωμένη απολογιστική συνέντευξη Τύπου του.

H πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας. Τα στοιχεία δείχνουν ανάγλυφα πώς η κατάχρηση και η εξάρτηση, ιδίως όταν είναι μακροχρόνιες, επηρεάζουν αρνητικά πολλές πτυχές της ζωής του ατόμου, όπως η υγεία, η εκπαιδευτική πορεία, η επαγγελματική εξέλιξη και η σχέση με τον νόμο: 1 στους 3 έχει διακόψει το σχολείο σε ηλικία 15 περίπου ετών. Οι περισσότεροι δεν έχουν σταθερό εισόδημα, 1 στους 2 είναι άνεργος, ενώ σταθερή απασχόληση δηλώνει 1 στους 5.

Πάνω από τους μισούς αναφέρουν προβλήματα σωματικής ή/και ψυχικής υγείας, με επικρατέστερα την ηπατίτιδα C, τα ορθοπεδικά προβλήματα και την κατάθλιψη. Επίσης, τη στιγμή που ζητούν θεραπεία, 4 στους 10 έχουν δικαστικές εκκρεμότητες, ενώ 3 στους 4 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά κατά το παρελθόν, 4 στους 10 έχουν καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά και 1στους 4 έχει φυλακισθεί.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής παρέμβασης που έχει στόχο την κοινωνική ένταξη, το ΚΕΘΕΑ υποστηρίζει συστηματικά τα μέλη του, ώστε να αντιμετωπίσουν όλα τα συνδεόμενα με τη χρήση προβλήματα. Στις θεραπευτικές μονάδες του ΚΕΘΕΑ το 2016 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 7.357 αποδέκτες, ενώ υποστηρίχθηκαν και 5.307 μέλη οικογενειών. Στις μονάδες αυτές περιλαμβάνονται επίσης ειδικές υπηρεσίες για τις «νόμιμες» εξαρτήσεις καθώς και για ειδικούς πληθυσμούς, όπως πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα προγράμματα μείωσης της βλάβης του ΚΕΘΕΑ, που απαντούν στις «εδώ και τώρα» ανάγκες των εξαρτημένων χρηστών με δράσεις street-work και χώρους άμεσης πρόσβασης, υποστήριξαν 2.494 άτομα.

Μέσα στο 2016 το ΚΕΘΕΑ προσέφερε, επίσης, υπηρεσίες πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε 8.080 άτομα, στις εκπαιδευτικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων για τέτοιου είδους παρεμβάσεις την περίοδο της κρίσης.

Τονίζοντας την ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό -και όχι για αποσπασματικά ή πρόσκαιρα μέτρα- ώστε να διασφαλίζεται καθολικά το δικαίωμα σε φροντίδα και να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, το ΚΕΘΕΑ, το επόμενο διάστημα, επικεντρώνεται:
στη δημιουργία κέντρων σωματικής αποτοξίνωσης, με προτεραιότητα την Αττική
στη δημιουργία κέντρων βραχείας φιλοξενίας άστεγων χρηστών στην Αθήνα 
στη δημιουργία πολυδύναμων κέντρων για την αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών εξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διπλή διάγνωση) 
σε διάφορες περιοχές της χώρας στη δημιουργία νέων κινητών μονάδων για παρεμβάσεις 
σε περιφερειακά αστικά κέντρα στην ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και επανένταξης των απεξαρτημένων.

2 σχόλια:

  1. Η κάνναβη δεν δημιουργεί καμία εξάρτηση.
    Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν γνωρίζατε τα κριτήρια της Ψυχιατρικής προκειμένου να χαρακτηρισθεί κάποιος εξαρτημένος από μια ψυχοδραστική ουσία, όπως είναι η κάνναβη, θα διαπιστώνατε, ότι κάποιοι χρήστες κάνναβης είναι εξαρτημένοι από αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή