Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΙΣΠατρών: Δυνητικοί υγειονομικοί κίνδυνοι από τόνους σκουπιδιών και αμιάντου (ΑΜΙΑΝΤΙΤ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 5446/27-6-2017

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προειδοποιεί για τη δυνητική ύπαρξη κινδύνων που απειλούν τη Δημόσια Υγεία λόγω της πολυήμερης συσσώρευσης των σκουπιδιών στους κάδους απορριμμάτων που συνδυάζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας φαινόμενα σήψης και έντονης δυσοσμίας, αποπνικτική ατμόσφαιρα και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών. Η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο όπου έντομα, τρωκτικά, αδέσποτα ζώα μπορούν να μεταφέρουν λοιμογόνους παράγοντες στο αστικό περιβάλλον.

Με κυρίαρχο στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών, ζητείται η άμεση παρέμβαση από τους αρμόδιους φορείς με πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των σκουπιδιών, την απολύμανση των λοιμογόνων εστιών και τη μόνιμη επίλυση των εργασιακών θεμάτων στην καθαριότητα.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, στη χθεσινή συνεδρίασή του, εξέτασε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους που αφορούν την υπόθεση ΑΜΙΑΝΤΙΤ, και αποφάσισε τη στενή συνεργασία με τον Καθηγητή Ιατρικής κ. Λεοτσινίδη Μιχάλη, Διευθυντή του Eργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, για την ακριβή μέτρηση της ύπαρξης αιωρούμενων μικροσωματιδίων αμιάντου με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σε δείγματα αέρος στην ευρύτερη περιοχή του Δρεπάνου.

Η πολιτεία οφείλει να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των επικίνδυνων αποβλήτων. Θα υπάρξει διερεύνηση επί των πιθανών υγειονομικών επιπτώσεων της έκθεσης πολιτών στον αμίαντο στην περιοχή και θεωρείται δεδομένη η συνεργασία του ΙΣΠ με όλους τους αρμόδιους φορείς για την εξεύρεση άμεσης λύσης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος           Ο Αντιπρόεδρος       Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής Γεώργιος Πατριαρχέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου