Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Πώς φορολογείται το εισόδημα από τα απογευματινά ιατρεία


Η αμοιβή ενός γιατρού από παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο της απογευματινής λειτουργίας ενός νοσοκομείου, αντιμετωπίζεται φορολογικά ως μία επιπλέον επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, για τα συγκεκριμένα εισοδήματα, ο επαγγελματίας καλείται με τα σημερινά δεδομένα να πληρώσει φόρο ο οποίος κυμαίνεται από 22% έως 45% και εισφορά αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, υποχρεούται να προκαταβάλει το φόρο στο 100%. Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο για την παράλληλη εργασία, οι γιατροί που εργάζονται στην απογευματινή «ζώνη» του ΕΣΥ, πιθανότατα να επιβαρυνθούν επιπλέον και με εισφορές ΕΦΚΑ.

Το ζήτημα αυτό θίγει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΙΣΗ), επισημαίνοντας ότι υφίσταται στρεβλότητα στον τρόπο φορολόγησης των προαναφερόμενων εισοδημάτων. Την άποψη αυτή ο Σύλλογος τη βασίζει στο εξής τετράπτυχο:

τα απογευματινά ιατρεία γίνονται σε χώρο μέσα στο Νοσοκομείο
η αμοιβή εισπράττεται από το Νοσοκομείο
η απόδειξη δίδεται στον ασθενή από το Νοσοκομείο (δεν είναι απόδειξη του ιατρού)
ο γιατρός πληρώνεται, από το νοσοκομείο, μέρος των χρημάτων της συνολικής επίσκεψης.

«Η συμμετοχή ενός ιατρού στα απογευματινά ιατρεία των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, επιφέρει την υπέρμετρη φορολόγησή του, στα όρια της νομιμότητας, και την φορολογική αντιμετώπιση του συνολικού εισοδήματός του, ως εισόδημα προερχόμενο εξ ολοκλήρου από ελεύθερο επάγγελμα, παρά την υφιστάμενη σχέση μισθωτής εργασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, και ζητάει η συγκεκριμένη παροχή να λογίζεται ως σχέση εξαρτημένης εργασίας.

4 σχόλια:

  1. Γιατί κ. ΙΣΗ. Όπως ο ιδιώτης που είναι μισθωτός σε κλινική και έχει ιατρείο πληρώνει εισφορές και στις δύο θέσεις έτσι και οι Πανεπιστημιακοί θα πληρώσουν ΕΦΚΑ για το σύνολο των εισοδημάτων τους. Φυσικά θα υπολογιστεό το ποσό που εισπράτουν και όχι το συνολικό ποσό της επίσκεψης (θα αφαιρεθεί ότι κρατά το νοσοκομείο). Γιατί τόση αγάπη για τους καθηγητές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φτανει πια!
    Ο Συριζα ελεγε οτι θα καταργησει τα απογευματινα το 2014 γιατι ηταν σαν ιδιωτικα ιατρεια και τωρα θελετε επιεικεια στη φορολογια που ειναι χρηματα ως μη ωφειλομενα και τα παιρνετε!
    Εμεις τα ιατρεια μας. πρεπει να τα κλεισουμε!
    Αιδως Αργειοι! με την προστασια του Συριζα που τελος 2018 ολοι θα εχουν και ιατρειο ξανα αλλα δηθεν θα δηλωσουν μεσα η εξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πράγματα είναι απλά Αν διατηρείς και ιδιωτικό ιατρείο τα εισοδήματα που αποκτάς από παροχή υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα είτε αυτό είναι απογευματινό ιατρείο είτε επιτροπή ΚΕΠΑ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΑΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ .Εάν δεν διατηρείς ιδιωτικό ιατρείο (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ) τότε θα πρέπει να φορολογούνται σαν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες . ΕΠΕΛΕΞΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΤΑΜΠΛΩ .Φυσικά και είμαι ιατρός ΠΕΔΥ και συμμετέχω σε επιτροπές ΚΕΠΑ αλλά η παραπάνω ερμηνεία είναι αντικειμενική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο νόμος 4272/2014 Άρθρο 36 προβλέπει ότι:
    “...Οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός ή εκτός του νοσοκομείου αποτελεί το πειθαρχικό αδίκημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφοράς και συνεπάγεται την παραπομπή του υπαιτίου στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης…”.
    Επίσης τα απογευματινά ιατρεία γίνονται μέσα στο Νοσοκομείο το οποίο εισπράττει την αμοιβή και αποδίδει ενα ποσοστό στον γιατρό ενώ η απόδειξη δίδεται στον ασθενή από το Νοσοκομείο και οχι από το γιατρό. Παράλληλα το όργανα διοίκησης του νοσοκομείου ασκούν εποπτεία και έλεγχο και εκδίδουν δεσμευτικές εντολές για την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων δημιουργώντας σαφώς συνθήκες εξαρτημένης εργασίας.
    Κατά συνέπεια μόνο ως μισθωτή εργασία μπορούν να φορολογηθούν τα απογευματινά ιατρεία είτε αυτό αρέσει είτε όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή