Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

“Σκοντάφτουν” οι αλλαγές στα Συμβούλια Κρίσεων του ΕΣΥ


Με δυσκολία φαίνεται πως θα εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια για τις αλλαγές στα συμβούλια κρίσεων του ΕΣΥ, καθώς το προσχέδιο νόμου που δόθηκε για διαβούλευση ήδη συναντά τις αντιδράσεις των εκπροσώπων του κλάδου.

Τη διαφωνία με το κείμενο εκφράζει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία μεταξύ άλλων «βλέπει» και ζητήματα αδιαφάνειας στις προτεινόμενες διαδικασίες. Οι ενστάσεις της κατά βάση αφορούν στα εξής:

Συμμετοχή διοικητικού υπαλλήλου με ψήφο στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ, που αφορά κρίση γιατρών.

Η Ένωση επισημαίνει ότι στα επιστημονικά κριτήρια περιέχονται λεπτομέρειες σε εργασίες-εξειδικεύσεις που ενέχουν δυσκολίες, τις οποίες ακόμη και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι δεν είναι σε θέση να τις αξιολογήσουν. Στον αντίποδα, θεωρεί επιβεβλημένη τη συμμετοχή στα συμβούλια εκλεγμένου μέλους του νοσοκομείου, καθώς γνωρίζει τα προβλήματα κλινικών-τμημάτων που αφορούν στην κρίση. Προτείνει, μάλιστα, στη θέση αυτή να μπαίνει ο εκάστοτε εκλεγμένος πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου.
Συνέντευξη με συγκεκριμένες ερωτήσεις μόνο από τον πρόεδρο του συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, το αποκλειστικό αυτό προνόμιο του προέδρου δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τη διαφάνεια των διαδικασιών, αφού α) τις περισσότερες φορές ο πρόεδρος δεν θα είναι γιατρός, και β) η βαρύτητα της συνέντευξης είναι προκλητικά υψηλή (περίπου 10%).
Η μοριοδότηση στην κλινική εμπειρία που μετριέται με ιατρικές πράξεις.

«Αν αφαιρέσουμε τις χειρουργικές ειδικότητες, στις υπόλοιπες είναι προβληματική» σχολιάζει η ΕΙΝΑΠ.
Η εσωτερική κατάρτιση των Επιστημονικών Κριτηρίων.

Όπως εκτιμάται, δεν ανταποκρίνεται στη διεθνή επιστημονική πραγματικότητα όσον αφορά τους συντελεστές βαρύτητας του κάθε τμήματος δραστηριότητας.
Απουσία αναφοράς στη μοριοδοτούμενη εκπαίδευση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε εξειδικευμένες τεχνικές.

Η Ένωση αναφέρει σχετικά πως οι τεχνικές αυτές μπορεί να είναι απολύτως αναγκαίες για τη φροντίδα των ασθενών στα Ελληνικά νοσοκομεία, ιδιαιτέρως σε χειρουργικές/επεμβατικές ειδικότητες.

«Πιστεύουμε ότι αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό, ευέλικτο ΣΚΕΙΟΠΝΙ, πρέπει να κάνουμε αυτές τις βασικές αλλαγές για να μας εμπιστευτούν και οι συνάδελφοι γιατροί που θα κριθούν. Και βέβαια το σημαντικότερο είναι άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και επαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων» τονίζει καταλήγοντας στην παρέμβασή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου