Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Ορθοπεδικά χειρουργεία “γιοκ” στο Χατζηκώστα


Έντονο προβληματισμό κι ερωτηματικά δημιουργεί η απόφαση της Διοίκησης στο Νοσοκομείο “Χατζηκώστα” των Ιωαννίνων να “ψαλιδίσει” τα ορθοπεδικά χειρουργεία, κάτι το οποίο είχε ξανασυμβεί τον περασμένο Νοέμβριο. Αιτία αποτελεί η υπέρβαση του ορίου της μηνιαίας δαπάνης ορθοπεδικού υλικού, ύψους 90.000 ευρώ, που προβλέπει ο κωδικός του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Παράλληλα, η Διοίκηση συστήνει στους ορθοπεδικούς γιατρούς αυστηρή συμμόρφωση από εδώ και στο εξής στην τήρηση του budget.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Τασούλας και Β. Γιόγιακας, με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας.

«Αν και η εισαγωγή κλειστών και κατά τμήμα προϋπολογισμών είναι αναγκαία για τον εξορθολογισμό των νοσοκομειακών δαπανών, επιβάλλεται αυτοί να βασίζονται σε έγκυρα πραγματικά στοιχεία υγειονομικών αναγκών, συγκριτικής αποτελεσματικότητας και προσδιορισμού του πραγματικού κόστους των νοσοκομειακών υπηρεσιών, έτσι ώστε η αξία τους να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ακρίβειά τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Τονίζουν, παράλληλα, πως η δημόσια υγεία πρέπει να υιοθετεί τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και οδηγίες πολιτικής υγείας, μεταξύ άλλων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, με όρους αποδοτικότητας στη χρήση των πόρων, αποτελεσματικότητας στη φροντίδα υγείας, ισότητας στην παροχή φροντίδας και βιωσιμότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν με ποιο τρόπο ορίστηκε το προαναφερόμενο πλαφόν μηνιαίας δαπάνης, αν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της μετάθεσης των τακτικών ορθοπεδικών περιστατικών στους ασθενείς και τι πρόκειται να κάνει η αρμόδια ΥΠΕ για να εξυπηρετήσει ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου