Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Πως θα επιστρέφουν χρήματα οι φαρμακοβιομηχανίες στο κράτος! Τι ανακοίνωσε ο υπ.Υγείας

Πέμπτη 29 Ιούνιος 2017

Έναν νέο τρόπο υπολογισμού της αυτόματος επιστροφής χρημάτων από τις φαρμακοβιομηχανίες (claw back) όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Ειδικότερα σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ), παρουσίασε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί αυτήν την περίοδο το Υπουργείο Υγείας και αναμένεται να περιορίσουν το claw back, όπως τα κριτήρια αποτελεσματικότητας(HTA) για την έγκριση των νέων φαρμάκων, η διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης και ο έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών .


Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας ανέλυσε στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη δικαιότερη κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία υλοποιείται με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα Πέμπτη 29/6/2017.

Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του claw back το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβασηδαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.

Παράλληλα ο Α. Ξανθός μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του claw back συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (πχ ορφανάφάρμακα), για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου