Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Δρέπανο:Θρίλερ με τον αμίαντο και τα επικίνδυνα απόβλητα στο παλιό εργοστάσιο!

Με μπλεγμένο κουβάρι μοιάζει η υπόθεση της δημιουργίας ΧΥΤΕΑ στο Δρέπανο. Η αρχή του νήματος βρίσκεται στη Μεγαλόπολη, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελος φέρεται να είπε ότι η περιβαλλοντική υποδομή θα δημιουργηθεί στην Πάτρα και όχι στην αρκαδική πόλη. Ακολούθησαν δηλώσεις επί δηλώσεων και τοποθετήσεις.

pelop.gr

Το όνομα του Σ. Φάμελλου ανάμιξε στην ιστορία ένας μη κυβερνητικός παράγοντας, o Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του πανελληνίου κέντρου οικολογικών ερευνών, ο οποίος υποστήριξε δημόσια ότι ο αναπληρωτής υπουργός του αποκάλυψε ότι θα γίνει χώρος υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στην Πάτρα και όχι στη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με τον ίδιο η σχετική αποκάλυψη έγινε στο περιθώριο κίνησης διαμαρτυρίας φορέων της Μεγαλόπολης.

Οπως ήταν φυσικό η σχετική διαρροή έφτασε μέχρι την Πάτρα και προκάλεσε αντιδράσεις. Η πρώτη προήλθε από τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι η περιοχή δεν θα δεχθεί με κανένα τρόπο την δημιουργία ΧΥΤΕΑ. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της τοπικής κοινότητας Δρεπάνου που θεωρεί ότι η περιοχή είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη περιβαλλοντικά.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Σπαρτινού, ο οποίος δήλωσε στην «Π» ότι μίλησε με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, και τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ΧΥΤΕΑ στο Δρέπανο ενώ έκανε και σχετική διευκρίνιση προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα.

Οι διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού βουλευτή μάλλον δεν έπεισαν τον Γρ. Αλεξόπουλο. Ο αντιπεριφερειάρχης προφανώς ανησυχεί ότι μπορεί να ανοίξει με έμμεσο τρόπο θέμα δημιουργίας ΧΥΤΕΑ στην πρώην «Αμαντίτ». Με ποιο τρόπο; Αν δημιουργηθεί ΧΥΤΕΑ για την διαχείριση του αμιάντου που βρίσκεται εντός του παλιού εργοστασίου, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ασκηθεί πίεση για να δεχθεί αργότερα επικίνδυνα απόβλητα και από άλλες περιοχές;

Το μυστήριο θα λύσει σχετικά με την δημιουργία ΧΥΤΕΑ στην Πάτρα ή όχι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Το θέμα έχει νομική διάσταση. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εκδώσει απόφαση (Νοέμβριος 2011) που ορίζει ότι πρέπει να αποκατασταθεί η βιομηχανική μονάδα και να γίνει μεταφορά των επικίνδυνων αποβλήτων σε αδειοδοτημένους χώρους του εξωτερικού. Το κόστος της όλης διαδικασίας είχε υπολογιστεί στο ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά της συγκεκριμένης απόφασης εκκρεμεί προσφυγή των συνιδιοκτητών του ακινήτου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η υπόθεση έχει συζητηθεί στο ΣτΕ και αναμένεται η ετυμηγορία του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η κυβερνητική πλευρά επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα ΧΥΤΕΑ που θα εξυπηρετεί μια μεγάλη διοικητική περιφέρεια, αλλά μια υποδομή για τη διαχείριση του αμιάντου που βρίσκεται εκτεθειμένος εντός του παλιού εργοστασίου. Στη διάρκεια συζήτησης με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, ο Σ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι η θέληση της κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα το θέμα της «Αμιαντίτ» με τη δημιουργία πιθανότατα ενός ΧΥΤΕΑ ειδικού σκοπού που θα δεσμεύσει μικρό τμήμα της έκτασης στο Δρέπανο, προκειμένου να «ταφεί» με υγειονομικό τρόπο ο αμίαντος. Επειδή όμως η δημιουργία και η χρήση ΧΥΤΕΑ πρέπει να «κουμπώσει» με τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ) αλλά και τον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ), τη σχετική απόφαση θα κληθεί πιθανότατα να λάβει η Περιφερειακή Αρχή, προσδιορίζοντας βέβαια και τη χρήση του ΧΥΤΕΑ ως «αποκλειστικού σκοπού». Τις επόμενες μέρες, ο Σ. Φάμελλος αναμένεται να κινήσει επίσημα τη σχετική διαβούλευση, ενώ στην όλη συζήτηση θα μπουν βέβαια και τα άλλα θέματα του ΠΕΣΔΑ, με το κλείσιμο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Πάτρας και το εργοστάσιο διαλογής, με παράλληλη μετατροπή του ΧΥΤΑ Φλόκα σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής για τα υπολείμματα της επεξεργασίας του εργοστασίου και τμήμα των απορριμμάτων που θα συνεχίσουν να συλλέγονται ως σύμμεικτα.

Ως προς το φορτίο της ρύπανσης και τη μορφή του, όπως περιγράφεται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, περιλαμβάνει τα εξής: «α)πετρελαιοειδή κατάλοιπα, σε συγκεκριμένες περιοχές του ακινήτου τα οποία έχουν ρυπάνει το έδαφος επιφανειακά λόγω διαρροής τους από υπέργεια τσιμεντένια δεξαμενή και από διασκορπισμένα στο χώρο του ακινήτου βαρέλια β)αμίαντος εδάφους σε συγκεκριμένες εκτάσεις του ακινήτου σε κυμαινόμενα ποσοστά και βάθη, γ) δομικά υλικά αμιάντου σε εκτεταμένες περιοχές και κτίρια του ακινήτου, δ) πρώτη ύλη αμιαντοτσιμέντου και αντιδραστήρια εντός συγκεκριμένων κτιρίων του ακινήτου».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου