Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

“Στρογγυλή τράπεζα” για την ιατρική εκπαίδευση


Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τη μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η πρώτη κοινή σύσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) με τις Ομάδες Εργασίας που έχουν συσταθεί για τις αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση/μετεκπαίδευση, παρουσία του Υπουργού Υγείας.

Σκοπός ήταν να εξεταστούν: α) η διαμόρφωση ενός ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος κάθε ειδικότητας και του βιβλιαρίου εκπαίδευσης του ειδικευομένου (logbook), β) η καταγραφή και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων και γ) η προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων ειδικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συντονιστές όλων των Ομάδων Εργασίας κατέθεσαν την μέχρι τώρα εμπειρία τους από τη λειτουργία των ομάδων, τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός ανέδειξε την ανάγκη αναμόρφωσης του τοπίου στον τομέα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης μέσω των ιατρικών συνεδρίων και την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην άρση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, στην εφαρμογή ενιαίων εκπαιδευτικών standars σε όλα τα νοσοκομεία, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ειδικευομένων και στη διαρκή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων και των εκπαιδευτών.

«Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, υπάρχει μέλλον για το Σύστημα Υγείας και τη δημόσια περίθαλψη υπό ορισμένες προϋποθέσεις: την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης και την κουλτούρα της τεκμηριωμένης φροντίδας και επομένως της ορθολογικής χρήσης των πόρων, την “ηθικοποίηση” του ΕΣΥ, την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων (προμήθειες, φάρμακο, ΗΤΑ, διαπραγμάτευση τιμών ), τη στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), την πρόληψη, την αγωγή υγείας και τις πολιτικές Δημόσιας Υγείας» τόνισε κλείνοντας την παρέμβασή του ο Υπουργός Υγείας.

Οι Ομάδες Εργασίας Ειδικοτήτων και Εξειδικεύσεων αναμένεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους σε σύντομο χρόνο και να παραδώσουν τα πορίσματα τους στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ και στη συνέχεια στο Υπουργείο Υγείας για την τελική διαβούλευση και νομοθέτηση των εισηγούμενων αλλαγών. Στόχος της Αριστοτέλους είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου