Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Δεύτερης κατηγορίας γονείς για την Α΄ ΥΠΕ, οι επικουρικοί γιατροί


Μαζί με τους ειδικευόμενους, οι επικουρικοί γιατροί βρίσκονται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή της υγείας, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας. Παρόλα αυτά, στις υφιστάμενες αρχές γίνονται αντιληπτοί ως εργαζόμενοι β΄ κατηγορίας, όπως φάνηκε ξεκάθαρα με αφορμή το δικαίωμα στη γονική άδεια, την οποία αιτήθηκε επικουρικός γιατρός στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης.

Θέλοντας να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, ο γιατρός βρέθηκε αντιμέτωπος με την άρνηση των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες επικαλέστηκαν σχετικές οδηγίες από τη Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ). Το γεγονός, όμως, πως οι ίδιες υπηρεσίες αναγνωρίζουν ταυτόχρονα ότι οι επικουρικοί γιατροί έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής τέκνων, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Κι αυτό, διότι τόσο η γονική άδεια όσο και η άδεια ανατροφής τέκνων αποτελούν δικαιώματα των εργαζομένων που κατοχυρώνονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Πώς γίνεται, λοιπόν, η εφαρμογή των διατάξεών της να γίνεται κατά το δοκούν;

Σύμφωνα με ιατρικό ιστότοπο, για την αμφισβήτηση του δικαιώματος της γονικής άδειας οι υπηρεσίες της 1ης ΥΠΕ στηρίζονται σε μία απάντηση που έδωσε κάποιος νομικός σύμβουλος του Υπ. Υγείας το 2012. Η τελευταία περιέχεται σε μια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, στην οποία πάντως δεν γίνεται καμία αναφορά σε διατάξεις που περιορίζουν αυτό το δικαίωμα.

Η παραδοξότητα του φαινομένου αυτού, κατά συνέπεια, κάνει τους γιατρούς να αναρωτιούνται εάν πρόκειται για μία από τις γνωστές δυσλειτουργίες των δημόσιων υπηρεσιών ή υποκρύπτει σκοπιμότητες.

«Όταν οι υπηρεσίες του δημοσίου αδυνατούν να ερμηνεύσουν έστω και τα αυτονόητα, οδηγούνται σε τραγελαφικές καταστάσεις και σε αντικρουόμενες απαντήσεις με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Υγείας πρέπει να πάρει θέση και να δώσει εντολή να σταματήσει κάθε προσπάθεια καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων των επικουρικών γιατρών» σχολιάζει το ΜΕΤΑ Υγειονομικών.

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου