Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

“Λάβρος” κατά του ΕΟΠΥΥ σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος

Virus

Σάλο αντιδράσεων στις τάξεις των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών έχουν προκαλέσει τα ημερήσια όρια επισκέψεων που ανακοίνωσε ο Οργανισμός (εδώ), χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί κάποια διερευνητική συζήτηση με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο μετριοπαθής στις αντιδράσεις του Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κάνει λόγο για αιφνιδιασμό αλλά και για καταστρατήγηση των όρων της σύμβασης που έχει υπογραφεί. Κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ το διαψεύδει.

“Δεν είναι δυνατό να αιφνιδιάζεται ο Ιατρικός κόσμος με οδηγίες, οι οποίες δεν υπολογίζουν ανάγκες, συμβεβλημένους ιατρούς και διαφορετικά προβλήματα υγείας ασθενών” αναφέρει σχετικά ο ΠΙΣ και ζητά την ανάκληση της σχετικής οδηγίας του Οργανισμού και τη διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα των γιατρών.


Ανάλογο αίτημα εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ). Αναλυτική παρέμβαση για το θέμα έχει εξάλλου κάνει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, εξηγώντας με συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί τα νέα πλαφόν θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρούν να λύσουν.

Βεβαίως οι αναφορές των ασφαλισμένων που καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν πάντα να εξυπηρετηθούν όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν είναι χωρίς βάση, υποδεικνύοντας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο έχει αδυναμίες και θα πρέπει σίγουρα να αλλάξει. Οι δυσλειτουργίες αυτές, βέβαια, συνήθως εμφανίζονται στις αγροτικές περιοχές και σπάνια στις πόλεις.

Σύμφωνα με τους συμβεβλημένους γιατρούς, το πρόβλημα κατά βάση έχει να κάνει με τη μηνιαίο πλαφόν των 200 δωρεάν ραντεβού, το οποίο σε ορισμένες περιοχές κρίνεται ανεπαρκές. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι εάν αυτό αυξηθεί εκεί όπου εντοπίζονται τα προβλήματα, τότε θα καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των ασφαλισμένων. “Χρειάζεται ευελιξία τόσο στον αριθμό των ραντεβού όσο και στη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης, καθώς και στο θέμα του ωραρίου, ώστε να καλύπτονται τόσο οι ανάγκες των ασθενών όσο και των ιδιωτών παρόχων υγείας” τονίζουν επαγγελματίες με τους οποίους συνομίλησε το Virus.

Το σύνολο των προτάσεων του κλάδου αγγίζει βεβαίως και άλλα ζητήματα όπως: να ανοίξουν συμβάσεις σε νέους γιατρούς, ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής, η συνέπεια στην εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού, κ.ο.κ. Θέματα τα οποία αποτελούν σε τελική ανάλυση αντικείμενο της νέας σύμβασης που ζητείται επίμονα να υπογραφεί, αλλά έχει “κολλήσει” στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης… Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Σύμφωνα στο μεταξύ με νεότερη εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, τα ημερήσια πλαφόν θα εφαρμοστούν υποχρεωτικά για όλους τους γιατρούς από την 1 Σεπτεμβρίου 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευκρίνηση αυτή δεν σχετίζεται με ανάλογο αίτημα που εκφράστηκε από τους εκπροσώπους των γιατρών, αλλά αφορά σε παράληψη εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας του Οργανισμού να κάνει τη σχετική αναφορά στην αρχική εγκύκλιο.

Όπως και να έχει, το χρονικό αυτό περιθώριο των 2 μηνών δίνει ενδεχομένως τη δυνατότητα στον ΠΙΣ και στις Ιατρικές Ενώσεις να συζητήσουν το θέμα με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση. Η χρονική συγκυρία βέβαια, με δεδομένη την εκπνοή σε δύο ημέρες (30/6/17) της προθεσμίας για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Οργανισμού (αναμένεται να πάρει παράταση), δεν θα έλεγε κανείς ότι βοηθάει στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης, με τους γιατρούς να περιμένει ένα “μαύρο” καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου