Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Η ατζέντα της σημερινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης


Επιμέρους ζητήματα που αφορούν στο «αγκάθι» του rebate αναμένεται να απασχολήσουν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος ήταν αρχικά σήμερα να ξεκινήσει και η συζήτηση για αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης, αλλά κρίνεται πιο σημαντικό να κλείσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, ανοικτά θέματα που αφορούν στο rebate, μετά και τις προωθούμενες διορθώσεις στο πολυώνυμο (διαβάστε εδώ).

Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται να τεθούν και θέματα που αφορούν στο νέο claw back, το οποίο φέρεται να έχει κλείσει σε ό,τι αφορά την Αριστοτέλους, αλλά συνεχίζει να προβληματίζει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις (διαβάστε εδώ).

Βέβαια, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, ο αρχικός προγραμματισμός της σημερινής συνάντησης ήθελε αντικείμενο της συζήτησης να αποτελέσει το νέο σύστημα τιμολόγησης.

Όπως είχε γράψει το Virus, η Αριστοτέλους φέρεται να ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν προτάσεις για ένα νέο σύστημα τιμολόγησης. Οι προτάσεις θα τεθούν μετά σε διαβούλευσης με στόχο την αναπροσαρμογή του ισχύοντος πλαισίου, με γνώμονα την αδυναμία πλέον των τακτικών μειώσεων των τιμών να αποδώσουν ουσιαστικούς καρπούς (διαβάστε εδώ).

Στην επιστολή του ΣΦΕΕ προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γίνεται αναφορά και στο συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας πως «υπάρχει η πρόθεση να αναθεωρηθεί το υπάρχον μοντέλο τιμολόγησης με ένα νέο». Υπογραμμίζεται, όμως, ότι «στην πραγματικότητα το υπάρχον δεν εφαρμόζεται ή παραβιάζεται σε μόνιμη βάση, αναπαράγοντας και διογκώνοντας τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Παράλληλα, βασικός παράγοντας Φαρμακευτικής Πολιτικής συνιστά και το ύψος του προϋπολογισμού, ο οποίος κατά γενική ομολογία, αποδεικνύεται ανεπαρκής. Για τη Φαρμακοβιομηχανία, βέβαια, η δαπάνη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου