Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΕΟΠΥΥ: Νέες οδηγίες για τις ιατρικές εξετάσεις! Ποιες δικαιούνται οι ασφαλισμένοι ανά ηλικία

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος 

Νέες διευκρινιστικές οδηγίες για τον τρόπο που θα συνταγογραφούνται οι ιατρικές εξετάσεις εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Νέες οδηγίες προς τους γιατρούς για το πως θα πρέπει να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά τις ιατρικές εξετάσεις μετά την ενσωμάτωση στο σύστημα των οδηγιών του ICD-10.


Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ ο θεράπων ιατρός κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού παραπεμπτικού εξετάσεων επιλέγει αρχικά από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την κατηγορία των εξετάσεων που επιθυμεί (π.χ. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΥΓΡΑ 1 ή 2, προληπτικές εξετάσεις ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ 2, προληπτικές εξετάσεις ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ), εν συνεχεία δηλώνει τη διάγνωση κατά ICD-10 και την αιτιολογία του παραπεμπτικού και τέλος επιλέγει τις σχετικές εξετάσεις που περιέχονται στην αντίστοιχη κατηγορία και οι οποίες προβλέπονται για την ειδικότητά του, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην έκδοση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού εξετάσεων προληπτικής ιατρικής, η χρήση των κωδικών των εξετάσεων της προληπτικής ιατρικής (δηλ. όσων κωδικών ξεκινούν από 5 5 0 0 0 0 0 _ _ ) γίνεται μόνο για τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 6 του Ε.Κ.Π.Υ. του ΕΟΠΥΥ – ΦΕΚ 3054/τ.Β ́/18.11.2012 τηρουμένων αυστηρώς των προϋποθέσεων και ηλικιακών ορίων, από τις προβλεπόμενες στην Υ.Α. Γ3γ/οικ.28501/2016 – ΦΕΚ 1115/τ.Β ́/19.4.2016 ιατρικές ειδικότητες. Κατά την εκτέλεση των συγκεκριμένων εξετάσεων δεν προβλέπεται συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Ποιες εξετάσεις δικαιούνται οι ασφαλισμένοι ανά ηλικία

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ που εξεδόθη το 2012 και αναμένεται να ανανεωθεί σύντομα, προβλέπονται εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ χωρίς συμμετοχή στις δημόσιες δομές τουλάχιστον.

Συγκεκριμένα οι προληπτικές εξετάσεις είναι:

α) Εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το
εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

β) Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου σε γυναίκες και
άνδρες με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών και συγκεκριμένα:

• αιματολογικές εξετάσεις (γεν. αίματος, φερριτίνης και εγκλείστων) για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας

• ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, εφόσον προκύψουν ενδείξεις από τις παραπάνω εξετάσεις

• εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για μεσογειακή αναιμία και κάλυψη της μεθόδου λήψης του υλικού προσδιορισμός αντισωμάτων ερυθράς

• έλεγχος καρυοτύπου του εμβρύου σε γυναίκες άνω των 35 ετών

γ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία με την ακόλουθη συχνότητα: κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού.

δ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής.

ε) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τεστ PSA κάθε δύο χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.

στ) Για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, εξετάσεις χοληστερόλης, ολικής και κλασμάτων υψηλής και χαμηλής πυκνότητας, καθώς και τριγλυκεριδίων με σκοπό τη διάγνωση δυσλιπιδαιμιών, κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 30 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών.

ζ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δύο χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών και κολονοσκόπηση κάθε πέντε έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω ή κάθε έτος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού ιατρού. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εγκρίνονται και υλοποιούνται δράσεις πρωτογενούς πρόληψης που αφορούν στη διακοπή του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου