Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ερώτηση στη Βουλή για την καρδιοχειρουργική κλινική του Ρίου



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Για πόσο καιρό ακόμα θα μένει «ακέφαλη» η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΠΓΝΠ Ρίου, ζητούν να μάθουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Στη μη αντικατάσταση του «αποχωρούντος» μοναδικού καθηγητή καρδιοθωρακοχειρουργικής στο ΠΓΝΠ Ρίου αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Έχει πλέον καταστεί υποχρεωτική η μεταφορά των ασθενών προς το νοσοκομείο Ιωαννίνων ή κάποιες φορές και προς την Αθήνα, δεδομένου ότι το ιατρικό προσωπικό που έχει μείνει στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο δε διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία να αντιμετωπίσει τα σχετικά περιστατικά. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιο λόγο υπήρξε ολιγωρία και πότε αναμένεται να πληρωθεί η θέση στην καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΠΓΝΠ Ρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για πόσο καιρό ακόμα θα μένει «ακέφαλη» η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΠΓΝΠ Ρίου;

Οι πολίτες διαρκώς ενημερώνονται για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για τα νοσοκομεία το αποδεικνύει αυτό. Οι ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, η ανομία, η απελπισία των ασθενών είναι θέματα που κυριολεκτικά απαντώνται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τον πολύπαθο χώρο της υγείας και πόση υπομονή πρέπει να έχουν οι πολίτες.

Δυσαναπλήρωτο κενό έχει δημιουργηθεί στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Ρίου «ΠΓΝΠ Ρίο», ύστερα από την «αποχώρηση» του μοναδικού καθηγητή καρδιοθωρακοχειρουργικής. Η θέση της καρδιοθωρακοχειρουργικής έχει παραμείνει κενή από το Πάσχα με αποτέλεσμα να έχει καταστεί υποχρεωτική η μεταφορά των ασθενών προς το νοσοκομείο Ιωαννίνων ή κάποιες φορές και προς την Αθήνα, δεδομένου ότι το ιατρικό προσωπικό που έχει μείνει δεν διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία να αντιμετωπίσει τα σχετικά περιστατικά.

Επειδή η εν λόγω ειδικότητα έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας αφού αποτελεί συνδυασμένη ειδικότητα

Επειδή το ΠΓΝΠ Ρίου είναι το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο σε ολόκληρη την 6η Υ.Π.Ε.

Επειδή σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχουν περιστατικά της εν λόγω ειδικότητας τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να μη μείνει χωρίς επικεφαλής ιατρό η κλινική καρδιοθωρακοχειρουργική του ΠΓΝΠ Ρίου; Για ποιους λόγους δεν υπήρξε άμεση αντίδραση αντικατάστασης δεδομένου ότι από νωρίτερα γνωρίζατε ότι ο προκάτοχος της θέσης είχε γίνει ήδη δεκτός στην Αθήνα;
2. Πότε αναμένεται να πληρωθεί η θέση στην θωρακοχειρουργική κλινική του ΠΓΝΠ Ρίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

Βασίλης Οικονόμου – Επικρατείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου