Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Μπαίνουν και ιδιώτες στο ΙΦΕΤ για τη διακίνηση φαρμάκων; Έξαλλοι οι εργαζόμενοι

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report

Αναταράξεις έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους του Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) που διακινεί σπάνια φάρμακα, φημολογίες ότι μπαίνουν ιδιώτες στο Ινστιτούτο.

Ποιος θα το περίμενε ότι με Αριστερή κυβέρνηση υπάρχουν σενάρια ακόμη και να μπουν ιδιώτες στο ΙΦΕΤ.

Πρόκειται για το Ινστιτούτο το οποίο εισάγει στη χώρα μας φάρμακα τα οποία δεν τα διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ παρασκευάζει και δραστικές ουσίες.

Ο φορέας θεωρείται άκρως αποδοτικός παρότι τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί και δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε. Άλλωστε το ΙΦΕΤ, με βάση την υποδομή του, έχει τη δυνατότητα να παράξει ακόμη και μεγάλες ποσότητες φαρμάκων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τέως υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρυμπλής είχε σκοπό να αξιοποιήσει τον φορέα για διάφορες δραστηριότητες. Δείτε ΕΔΩ τι είχε προαναγγείλει μέσω HealthReport.gr: «Αλλάζει ο ΙΦΕΤ! Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας»

Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, έντονες φήμες κυκλοφορούν μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΙΦΕΤ και μιλούν για την ανάθεση της διακίνησης και αποθήκευσης φαρμάκων από ιδιώτες.

Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρεται να έχει αποφασίσει- όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr -να προβεί σε αλλαγή λειτουργίας του φορέα.

Ωστόσο η ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες έχει κάνει έξαλλους τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι το ΙΦΕΤ μπορεί και μόνο του να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι του ΙΦΕΤ παρότι δεν έχουν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό: «Το ΙΦΕΤ διακινεί φάρμακα μοναδικά και αναντικατάστατα αναγκαία για τη δημόσια υγεία, πολλά εκ των οποίων δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον και εισάγονται με δυσχερείς οικονομικούς όρους.

Όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά στην περίοδο της κρίσης κρατήσαμε τα νοσοκομεία της χώρας χωρίς ελλείψεις, αγοράζοντας πολλές φορές μετρητής από το εξωτερικό ενώ πληρωνόμασταν από το κράτος με καθυστέρηση έως και 16 μηνών.»

Το Σωματείο των Εργαζομένων υπαινίσσεται ότι όσοι θέλουν να βάλουν ιδιώτες στο ΙΦΕΤ, διαρρέουν σε φίλια ΜΜΕ ακόμη και ονόματα εταιρειών που θα αναλάβουν τη διακίνηση των φαρμάκων.

Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι θα «χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο ώστε να προασπίσουμε την εταιρεία μας και να αναδείξουμε τους ηθικούς αυτουργούς των δημοσιευμάτων».
Παράλληλα το Σωματείο ζητά να λάβει άμεσα θέση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΙΦΕΤ για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου