Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Έρχεται με καθυστέρηση η λίστα προτεραιότητας στις εντατικές! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με καθυστέρηση θα εφαρμοσθεί τελικά το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για λίστες προτεραιότητας και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μπορεί από τον περασμένο Ιανουάριο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ετοιμάζει τις λίστες προτεραιότητας για τις Μονάδες Ενταντικής Θεραπείας, αλλά και αυτό το σχέδιο όπως φαίνεται θα εφαρμοσθεί με καθυστέρηση.

Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και σήμερα δεν έχουν καθορισθεί τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει ένας ασθενής να εισάγεται σε εντατική, ώστε να υπάρχει αξιοκρατία ακόμη και σε αυτές τις σοβαρές νοσηλείες.
Είναι γνωστό άλλωστε πως για ένα κρεβάτι εντατικής δίνεται καθημερινή μάχη με τα …ρουσφέτια να δίνουν και να παίρνουν εδώ και χρόνια.

Εξάλλου τα κρεβάτια είναι λιγοστά και δεν επαρκούν για όλους τους σοβαρά πάσχοντες, με συνέπεια καθημερινά η αναμονή να φθάνει ακόμη και τα 30-40 περιστατικά.
Φαινόμενο το οποίο βέβαια υπάρχει από το παρελθόν.
Όραμα μόνο στα …χαρτιά

Πάντως το υπουργείο υγείας από τον περασμένο Ιανουάριο είχε συγκαλέσει σύσκεψη εκτός των άλλων με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να καθοριστούν τα επιστημονικά κριτήρια εισαγωγής ενός ασθενούς στην εντατική.


Να σημειωθεί πάντως πως με βάση τους «Στρατηγικούς στόχους και άξονες παρέμβασης του υπουργείου υγείας για τις υπηρεσίες υγείας της χώρας έτους 2017», σχέδιο που ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε, μέσα στη φετινή χρονιά θα πρέπει να έχει γίνει το εξής:

«Ορθολογική́ διαχείριση των ασθενών που χρειάζονται εντατική θεραπεία, με συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια εισαγωγής και παραμονής σε ΜΕΘ-ΜΑΦ-ΜΕΝΝ και με διαφάνεια– επιστημονική εγκυρότητα στην προτεραιοποίηση όσων περιστατικών βρίσκονται σε λίστα αναμονής».


Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί επ’ ακριβώς το σύστημα που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τις εισαγωγές των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας χωρίς να υπάρχουν προβλήματα και λανθασμένες εκτιμήσεις.

Από την άλλη, και οι λίστες χειρουργείων που έχουν δημιουργηθεί σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, συχνά πυκνά παρακάμπτονται με διάφορα τρικ γιατρών προκειμένου να εισαχθούν οι δικοί τους ασθενείς χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου