Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Άγριο κούρεμα στα ορθοπεδικά είδη από τον ΕΟΠΥΥ! Πόσο μειώθηκε η δαπάνη

Γράφει: Μαρία Γλένη  - Health Report

Κούρεμα χωρίς δεύτερη σκέψη φαίνεται ότι γίνεται στον ΕΟΠΥΥ, καθώς μειώθηκε κατακόρυφα η δαπάνη για ορθοπεδικά είδη.

Σε δραματική μείωση της δαπάνης για ορθοπεδικά είδη που αφορούν σε άτομα με αναπηρίες αλλά εκτός των άλλων και σε διαβητικούς, φαίνεται ότι προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε με ερώτηση του στη Βουλή ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, ο νέος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ που συντάχθηκε πρόσφατα (δημοσιεύτηκε 22 Μαΐου), αφήνει ουσιαστικά ακάλυπτους χιλιάδες ασθενείς που έχουν ανάγκη ορθοπεδικών ειδών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ.Οικονόμου: «στην υποκατηγορία ΕΠΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ των ορθοπεδικών ειδών, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο παράλογα μικρό ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι ανάγκες των χιλιάδων ασθενών, κάνοντας κανείς απλούς υπολογισμούς ανέρχονται σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr μέχρι πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ διέθετε κοντά στα 20 εκατ. ευρώ για τα ίδια είδη.

Στην επί παραγγελία κατηγορία ορθοπεδικών ειδών εμπίπτουν τα τεχνητά μέλη κάτω και άνω άκρων, οι κηδεμόνες σκολίωσης/κύφωσης, οι ορθωτικοί κηδεμόνες για παιδιά και ενήλικες, τα συστήματα βάδισης σε παραπληγίες, τα ειδικά καθίσματα με πρόπλασμα σε νευρομυικές παραλύσεις, τα υποδήματα και πέλματα διαβήτη και τα υποδήματα με ειδική διαμόρφωση.

«Τα συγκεκριμένα είδη είναι άκρως πολυδάπανα, και οι 300.000 ασθενείς (όπως τους υπολογίζουμε), μέσα σε αυτούς και τα Α.Μ.Ε.Α., αδυνατούν να τα προμηθευτούν χωρίς την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.

Αποτελεί άξιο απορίας, ποιος συνέταξε τον προϋπολογισμό και με ποιο σκεπτικό, όταν το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε το 10% των αναγκών» αναφέρει εκτός των άλλων ο κ.Οικονόμου αλλά και ομάδα άλλων 17 βουλευτών της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου