Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Επιστολή υπουργείου Υγείας προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για τα σκουπίδια



Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την επαφή με αδέσποτα ή και οικόσιτα ζώα, σκυλιά, γάτες, τρωκτικά, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

IATRONET

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών, κρούει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Με επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Γιάννης Μπασκόζος επισημαίνει πως η επί μακρόν παραμονή απορριμμάτων στους κάδους και έξω από αυτούς, οδηγεί σε αποσύνθεσή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μολυσματικό φορτίο και να δημιουργούνται καταστάσεις έντονα αντιαισθητικές, οχληρές και ανθυγιεινές.

Προκαλείται, παράλληλα, αύξηση των φορέων μετάδοσης ασθενειών (έντομα, τρωκτικά αλλά και άλλα ζώα), ενώ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία, αέρας βροχοπτώσεις) επιδεινώνουν την κατάσταση και αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μπασκόζος επισημαίνει την ανάγκη άμεσης αποκομιδής των αστικών αποβλήτων από ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα γηροκομεία, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ζητεί, επίσης, την ακόλουθη σχολαστική απολύμανση των κάδων και του περιβάλλοντος χώρου με στόχο την πρόληψη διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών.

Υπενθυμίζει πως υπό αυτές τις συνθήκες είναι επιβλημένη η χρήση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Αδέσποτα

Κρίνεται, επίσης, απαραίτητη η επισήμανση προς τον πληθυσμό για ιδιαίτερη προσοχή κατά την επαφή του με αδέσποτα ή και οικόσιτα ζώα, σκυλιά, γάτες, τρωκτικά, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

Για να μην υπάρξουν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, κρίνεται σκόπιμο να γίνει άμεσα η αποκομιδή και η εν συνεχεία ασφαλής διαχείριση των συσσωρευμένων αστικών αποβλήτων.

Μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος της αποκομιδής των αστικών αποβλήτων,προτείνεται η διενέργεια επιτόπου ελεγχόμενης απολύμανσης των αποβλήτων, χωρίς τη δημιουργία καταλοίπων.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου