Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΕΚΑΒ: Απαξίωση “σωτήριου” εξοπλισμού, αξίας 750 χιλ. ευρώ



Virus

«Πέπλο μυστηρίου» καλύπτει την απαξίωση εξελιγμένου εξοπλισμού επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στο ΕΚΑΒ Ηπείρου, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας από το 2009, οπότε και αγοράστηκε.

Ο λόγος για το έργο “Σύστημα Προνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής και Νοσηλευτικής για την Περιφέρεια Ηπείρου” ύψους 750 χιλ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τον άμεσο εντοπισμό των ασθενοφόρων και την καθοδήγησή τους στο ακριβές σημείο που βρίσκεται ο ασθενής, καθώς και άλλες «πολύτιμες» υπηρεσίες. Η πιο σημαντική αφορά στη δυνατότητα να παρακολουθείται η κατάσταση του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διακομιδή του, μεταφέροντας τα δεδομένα από το ασθενοφόρο στο κέντρο του ΕΚΑΒ και στο ΤΕΠ του εφημερεύοντος νοσοκομείου!



Τη σχετική μελέτη ανέλαβε το 2006 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς η λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος εκτιμήθηκε εξαιρετικά σημαντική απ’ όλους τους φορείς και τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. Έτσι, τρία χρόνια μετά ο εξοπλισμός (monitors, servers, laptops, GPS, 30 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας) αγοράστηκε και το έργο παραδόθηκε βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών. Έκτοτε, όμως, δεν τέθηκε ποτέ σε παραγωγική λειτουργία, παρά τις επιτυχημένες προσπάθειες δοκιμαστικής λειτουργίας του.

Για τη διερεύνηση των αιτιών που δεν επέτρεψαν την αξιοποίηση του συστήματος αυτού από το ΕΚΑΒ Ηπείρου, αργότερα συστάθηκε επιτροπή και διατάχθηκε ΕΔΕ. Το πόρισμά της όμως δεν έγινε ποτέ γνωστό…

Η χρήση του προαναφερόμενου συστήματος θα μπορούσε παρόλα αυτά να αποδειχθεί «σωτήρια» για τις ζωές δεκάδων ασθενών, οι οποίοι καταλήγουν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, είτε λόγω αργοπορημένης διακομιδής είτε λόγω μη έγκαιρης παρέμβασης των γιατρών.

Εάν, λοιπόν, ο εξοπλισμός είναι ακέραιος μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι ποτέ αργά για να τεθεί σε λειτουργία.

Πηγή: epirus-tv-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου