Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Μέτρα μείωσης του κόστους φαρμάκων και στις ΗΠΑ

Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Σειρά μέτρων για τη μείωση του κόστους φαρμάκων στις ΗΠΑ παρουσίασε ο νέος επικεφαλής του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA), Scott Gottlieb. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει σχέδιο δράσης για την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών.

Μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Scott Gottlieb δήλωσε πως ο οργανισμός του δεν ρυθμίζει τις τιμές των φαρμάκων, αλλά μπορεί να δρομολογήσει μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε μείωση του υψηλού κόστους των φαρμάκων – πρόβλημα το οποίο έθιξε και ο πρόεδρος Τραμπ τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή του.

Ειδικότερα, ανέφερε πως ο FDA θα κινηθεί προς τρεις κατευθύνσεις:

Θα δημοσιοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κατάλογο των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους, αλλά δεν έχουν ανταγωνισμό.
Θα επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης των γενοσήμων φαρμάκων και
Θα περιορίσει τα «παιχνίδια» που συχνά παίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες και πετυχαίνουν να επεκτείνουν τις πατέντες των προϊόντων τους.

Όσον αφορά το πρώτο, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά το φάρμακο Daraprim. To 2015, ξέσπασε σάλος στις ΗΠΑ όταν ένας επιχειρηματίας, ο Martin Shkreli, εξαγόρασε τα δικαιώματά του από την Marathon Pharma και αύξησε μέσα σε μία νύχτα την τιμή του από τα 13,50 στα 750 δολάρια!

Γενικότερα, ο Gottlieb ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός του ετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης για την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φαρμάκου, το οποίο θα ανακοινώσει σύντομα. Π.χ. είπε πως μελετά τρόπους να σταματήσει την κατάχρηση των διαδικασιών Risk Evaluation Mitigation Strategies, οι οποίες επιτρέπουν τις εταιρείες γενοσήμων να λαμβάνουν δείγματα των πρωτότυπων φαρμάκων για να αναπτύσσουν αντίγραφα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου