Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ENΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ενωση πνευμονολογων ελλαδοσ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2017

Η 31η Μαΐου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος, με στόχο να υπενθυμίζει στον Ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και στον γενικό πληθυσμό, τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό. Η απόφαση για τον εορτασμό μιας τόσο σημαντικής ημέρας για τη Δημόσια Υγεία, ελήφθη το 1998, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την Υγεία κι αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, που έχει αποδειχθεί από πλήθος ερευνών και μελετών και θεωρείται υπεύθυνο για περισσότερους από 7.000.000 θανάτους/έτος, με τους 900.000 να αφορούν θανάτους λόγω έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς, από τον ΠΟΥ, τα δεδομένα εξακολουθούν να παραμένουν απογοητευτικά υψηλά, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, όπως τα μικρά παιδιά και οι εγκυμονούσες γυναίκες, όπου και καταγράφονται τα ποσοστά με τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας ( Ε.Πν.Ελ.), ως επιστημονική-επαγγελματική Ένωση, με στόχο την προώθηση και την προαγωγή της Υγείας στους αναπνευστικούς ασθενείς, θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της Δημόσιας Υγείας από την καπνιστική συνήθεια. Παράλληλα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς, για τον σχεδιασμό νομικού πλαισίου και την αποτελεσματική εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στη χώρα μας.

Οι Πνευμονολόγοι – Φυματιολόγοι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπως το Νοσοκομειακό περιβάλλον, οι Τοπ. Μον. Υγείας ΠΕΔΥ, τα Δημοτικά Ιατρεία αλλά και τα Ιδιωτικά Ιατρεία, παρέχουν τις κατάλληλες και απαραίτητες ιατρικές συμβουλές και διαγνωστικές πράξεις και εφόσον κρίνεται αναγκαίο χορηγούν την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή για τη διακοπή του καπνίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου