Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Στον εισαγγελέα προνομιακό «κούρεμα» χρεών από το πρώην ΕΤΑΑ

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ - kathimerini.gr

Η υπόθεση αφορά «προνομιακή» υπαγωγή ιδιωτικής κλινικής σε ρύθμιση οφειλών του ΕΤΑΑ, χωρίς να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και χωρίς την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Στον εισαγγελέα στέλνει η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος, που αφορά το πρώην Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και συγκεκριμένα τον κλάδο του πρώην ΤΣΑΥ. Η υπόθεση είναι η πρώτη από τουλάχιστον 5 πανομοιότυπες περιπτώσεις που είναι σε γνώση της διοίκησης από τον Φεβρουάριο του 2017, μετά την κοινοποίηση της έκθεσης ελέγχου της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου. Πρόκειται για «προνομιακή» υπαγωγή ιδιωτικής κλινικής σε ρύθμιση οφειλών, χωρίς να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και χωρίς την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, με αποτέλεσμα το Ταμείο να ζημιώνεται διττώς: εξαιτίας του «κουρέματος» του χρέους, λόγω της έκπτωσης κατά 25% επί των πρόσθετων τελών που παρανόμως χορηγήθηκε στην κλινική, καθώς και εξαιτίας της πληρωμής ποσών από το ΕΤΑΑ προς την κλινική για νοσήλια, τα οποία αν δεν υπήρχε ενεργή ρύθμιση, θα είχαν συμψηφιστεί.

Ηδη, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα έλαβε απόφαση να παραπεμφθεί η συγκεκριμένη, πρώτη υπόθεση στο πειθαρχικό παράλληλα με την αποστολή του φακέλου στον εισαγγελέα, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Την ίδια πορεία, παραπομπή σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ, λήψη απόφασης και εξάντληση όλων των διοικητικών και ποινικών μέτρων, θα έχουν βάσει του σχεδιασμού και όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις που έχουν διαπιστωθεί ή θα διαπιστωθούν στο μέλλον, όχι μόνο για το πρώην ΤΣΑΥ, αλλά και για τα υπόλοιπα Ταμεία που εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 στον ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης βεβαίωσε τα περιστατικά που στοιχειοθετούν «την υπηρεσιακώς παραβατική όσο και πειθαρχικώς αλλά και ποινικώς ελεγκτέα συμπεριφορά συγκεκριμένων υπαλλήλων, αρμόδιων για την υπόθεση της υπαγωγής στη ρύθμιση, όσο και την ύπαρξη και το μέγεθος της οικονομικής βλάβης που έχει επέλθει ως συνέπειά τους». Βάσει των εκτιμήσεων, το Ταμείο έχει ζημιωθεί μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση κατά τουλάχιστον 330.000 ευρώ, ενώ σωρευτικά η ζημία υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δη ο ΕΦΚΑ (ο νόμιμος διάδοχος του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ) αποδύεται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να συγκεντρώσει τα έσοδα, κυρίως από τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. 

Την περασμένη Μεγάλη Πέμπτη έληξε η καταληκτική ημερομηνία πληρωμών για τις εισφορές Φεβρουαρίου. Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές Μαρτίου, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν εντός 5 εργάσιμων ημερών. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του υπερταμείου για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη κατά των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, η οποία χωρεί μόνο με την παραπομπή της υπόθεσης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα, όλα τα σχετικά έγγραφα, οι εκθέσεις και τα πορίσματα, καθώς και οι υπηρεσιακές γνωμοδοτήσεις των οργάνων του πρώην ΕΤΑΑ, που αφορούν τη συγκεκριμένη πειθαρχική υπόθεση, θα διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου