Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Η αξιολόγηση σκοτώνει την Υγεία! Ποιοι θα μείνουν απλήρωτοι λόγω έλλειψης ρευστού

Τρίτη 4 Απρίλιος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Χωρίς μετρητά στην τσέπη αναμένεται να μείνουν για άλλη μια φορά το Πάσχα οι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ λόγω έλλειψης ρευστού.

Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση προκαλούν έντονη αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr έχει δώσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία, να συγκρατήσουν δαπάνες και πληρωμές μέχρι …νεωτέρας.

Εξάλλου εάν δε γεμίσουν άμεσα τα ταμεία του δημοσίου από τη δόση των δανειστών, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα όχι μόνο ο τομέας της υγείας αλλά ολόκληρο το δημόσιο.

Βέβαια πρώτο …θύμα της υπόθεσης έλλειψης ρευστού είναι φυσικά ο ΕΟΠΥΥ και κατά συνέπεια οι ιδιώτες πάροχοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ που πληρώνονται με καθυστέρηση μηνών, δεν αναμένεται φυσικά και τώρα να εξοφληθούν.
Άλλωστε μόλις πρόσφατα έγινε η εκκαθάριση του Οκτωβρίου ενώ ο κλάδος συχνά πυκνά διαμαρτύρεται ή προσφεύγει και στη δικαιοσύνη για τα ανεξόφλητα χρέη. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πληρωμές μόνο στα…χαρτιά από τον Οργανισμό! Στον αέρα λόγω των χρεών»

Η συνήθης τακτική είναι εξάλλου να ανακοινώνονται …εκκαθαρίσεις οι οποίες ωστόσο καθυστερούν και πάλι κάτι μήνες μέχρι να φθάσουν στο…ταμείο.

Η κατάσταση φαίνεται ότι χειροτερεύει δεδομένης της νέας οικονομικής στενότητας και των νέων χρεών που συσσωρεύτηκαν στον ΕΟΠΥΥ με τη μαύρη τρύπα του Οργανισμού να φθάνει πλέον στα 1,334 δις ευρώ από 1,136 δις ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2016.


Αντίστοιχες καθυστερήσεις στην εξόφληση πριν από το Πάσχα θα δουν και οι φυσικοθεραπευτές καθώς και οι υπόλοιποι κλάδοι που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ καθώς το ταμείον είναι μείον.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζήτησε την οικονομική συμβολή (χορηγίες) των ιδιωτών παρόχων για να μεταφερθούν οι κούτες με το χαρτοβασίλειο από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις στις κεντρικές αποθήκες του Οργανισμού. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Με νέα κόλπα εξαφανίζει το «χαρτοβασίλειο» του ο ΕΟΠΥΥ! Πως θα το μεταφέρει άρον-άρον»

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως με βάση σχετική απόφαση, οι μόνοι που φαίνεται πως θα συνεχίσουν να πληρώνονται με έναν σταθερό ρυθμό είναι οι φαρμακοποιοί.

Και αυτό επειδή αγοράζουν τα φάρμακα και τα πληρώνουν άμεσα από την τσέπη τους αλλά και επειδή το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου έχει δείξει κατά καιρούς τα …δόντια του στις εκάστοτε κυβερνήσεις και η νυν κυβέρνηση δε θα επιθυμούσε μέσα στο βαρύ πολιτικό κλίμα να ανοίξει και το μέτωπο με τους φαρμακοποιούς.

2 σχόλια:

  1. Ευτυχως που πριν την αξιολογηση μας ειχε σκισει στο χρημα ο ......καθηγητης της Στατιστικης Κλοπης Σωτηρακης ! Και οι θριαμβευτικες ανακοινωσεις αποπληρωμης......βροχη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοι για την παρτη τους μια χαρα εχουν βολευτει. Και κατι εφαπαξ παιρνουν στην ωρα τους και κατι επιδοματα χωρις να τα καταλαβαινουν. Οι πλουσιοι με εισοδημα 20000 ευρο το χρονο, θα περιμενουν και αμα τα δουν. Τα παιδια διαπραγματευονται..... για το καλο μας και μεις κοντευουμε να κλεισουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή