Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Γιατί ψηφίστηκε άρον άρον η τροπολογία για τις ΤΟΜΥ; Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που ψηφίστηκαν άρον άρον με τροπολογία στη Βουλή, άναψαν φωτιές!

Γιατί πέρασε άραγε νύχτα και χωρίς προηγουμένως να έχει ανακοινωθεί απολύτως τίποτε, αποσπασματικά η τροπολογία για την ίδρυση των νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ);

Όσοι έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τις ΤΟΜΥ, που θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αντέδρασαν έντονα. Και αυτό διότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ από την άλλη πολλά θέματα που σχετίζονται με τις προσλήψεις των γιατρών και των εργαζομένων είναι στον αέρα.

Ενδεικτικό ότι δεν έχουν καθοριστεί καν οι μισθοί του προσωπικού οι οποίοι θα προσδιοριστούν …στη συνέχεια με υπουργική απόφαση.

Από την άλλη η διετής σύμβαση με χαρακτηριστικά ιδιωτικού δικαίου, καθιστά τις 3000 προσλήψεις μια υπόθεση καθόλου ελκυστική για τους παλιούς γιατρούς, αλλά μια μάλλον …προεκλογική εύνοια προς τους άνεργους νέους γιατρούς, προκειμένου να υπάρξουν πολιτικά οφέλη στη συνέχεια.
Γιατί άρον άρον οι ΤΟΜΥ

Όμως η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση…
Εκεί που θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να βγει μετά φανών και λαμπάδων για τη δημιουργία των ιατρείων της γειτονιάς, που αποτελούσε άλλωστε και βασική δέσμευση της κυβέρνησης της Αριστεράς, η τροπολογία πέρασε σχεδόν στα …μουλωχτά.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο HealthReport.gr πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προώθησε εν μία νυκτί τις ΤΟΜΥ επειδή προηγήθηκε έντονη πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου να παρουσιασθεί…έργο.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr πως διαπιστώθηκαν έντονες καθυστερήσεις στην προώθηση της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τη στιγμή μάλιστα που η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να βγει μπροστά με το δικό της πρόγραμμα.
Οι καθυστερήσεις και η ΝΔ

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν πως η κυβέρνηση θορυβήθηκε εντόνως από το γεγονός ότι η ΝΔ παρά τις συγκρούσεις και τις έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της, έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για την Υγεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο μάλιστα θα παρουσιάσει ο ίδιος ο Κυριακός Μητσοτάκης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός πρόσφατα είχε παραδεχτεί ότι η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ΤΟΜΥ, θα μεταφερθούν για το Β’ εξάμηνο του 2017, τελικώς προωθήθηκαν άρον άρον χωρίς διαβούλευση και μέσα στη νύχτα. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε πει ο υπουργός Υγείας: «Με καθυστέρηση έρχεται το νέο ΠΕΔΥ! Όλα τα αγκάθια»


Ο Ανδρέας Ξανθός

Ωστόσο μετά τις πιέσεις και τα στενά χρονικά περιθώριο που προκύπτουν λόγω του προγράμματος της ΝΔ, η κυβέρνηση αποφάσισε- λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– να προωθήσει όπως όπως την τροπολογία για τις νέες ΤΟΜΥ, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν έστω οι προκηρύξεις για τις 3000 προσλήψεις.

Έγκυρες πληροφορίες σημειώνουν επίσης ότι αυτό που έχει συζητηθεί είναι να υπάρξει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για το νέο ΠΕΔΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έστω για μία εβδομάδα και μάλιστα πριν από το Πάσχα!
Όλα αυτά βέβαια προκειμένου να ξεκινήσουν οι προσλήψεις και να κοπούν και οι πρώτες…κορδέλες των ΤΟΜΥ.

Άλλωστε το περιβόητο νομοσχέδιο για το νέο ΠΕΔΥ, τις ΤΟΜΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, διαφημίζεται από την κυβέρνηση πάνω από 1,5 χρόνο τώρα και ακόμη είναι στους…σχεδιασμούς.

Η …άτυπη συμφωνία για το ΠΕΔΥ

Μέσα στον διακαή πόθο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προωθήσει εδώ και τώρα τις προσλήψεις των 3000 νέων γιατρών και υγειονομικών, με άγνωστους μισθούς και συνθήκες, ώστε να μπορεί να επικαλεσθεί το έργο της, υπήρξε και συμφωνία για το ΠΕΔΥ, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε νέα παράταση στους παλιούς γιατρούς του ΠΕΔΥ να διατηρήσουν τελικά μέχρι τέλος του 2018 τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Νέα παράταση έως τέλος του 2018 για να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία! Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο»

Ουσιαστικά αυτό που επιδιώχθηκε, λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, ήταν να υπάρξει περιορισμός των περαιτέρω απαιτήσεων των παλιών γιατρών του ΠΕΔΥ, ώστε να μπορέσουν να προσληφθούν νέοι γιατροί.

2 σχόλια:

  1. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ.ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ,ΙΑΤΡΟΙ ΠΕΔΥ,ΝΟΣΟΚΟΜΙΑΚΟΙ,ΤΟΜΥ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ,ΚΑΠΗ[ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΠΗ ΚΙΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙς 6ΜΗΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΟΡΤΩΝΟΝΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ] ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΡΟΥΔΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακομη και αν αξιζε το σχεδιο ( εγω προσωπικα ειμαι φιλοσοφικα αντιθετος!), εχουν καταφερει να το ......τιναξουν στον αερα πριν καν ξεκινησει! Το λεω με λυπη ως υποστηρικτης του ΣΥΡΙΖΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή