Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Με λουκέτο απειλούνται ιδιωτικές κλινικές με παλιές άδειες! Τι απεφάνθη το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Λουκέτο κινδυνεύουν να βάλουν μικρές κλινικές που στεγάζονται σε κτίρια και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας.

Ειδικότερα περίπου 40 με 45 μικρές ιδιωτικές κλινικές σε όλη τη χώρα, κινδυνεύουν να κλείσουν, καθώς το υπουργείο Υγείας- έπειτα από καταγγελία που δέχτηκε όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr– απεφάνθη πως για να λειτουργεί μια ιδιωτική κλινική θα πρέπει να διαθέτει «ανεξάρτητο και αυτοτελές κτίριο».

Πρόκειται ουσιαστικά για ερμηνεία προεδρικού διατάγματος του 2000 και αφορά κυρίως κλινικές που μπορεί να έχουν ανεξάρτητη είσοδο, σκάλες και ασανσέρ, αλλά μπορεί να διαθέτουν στο ισόγειο του κτιρίου ένα κατάστημα που δε σχετίζεται με την κλινική ή μπορεί στους τελευταίους ορόφους να υπάρχουν διαμερίσματα κατοικιών.

Όμως το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι με τη νέα εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας ουσιαστικά θα πρέπει οι ιδιωτικές κλινικές είτε να αλλάξουν κτίριο είτε να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι ιδιωτικές αυτές κλινικές επί σειρά ετών λάμβαναν επίσημες άδειες από το κράτος για τη λειτουργία τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) Γρηγόρης Σαραφιανός με δήλωσή του στο HealthReport.gr σημειώνει:

«Δε θεωρώ ότι είναι θέμα ουσίας αν κάποιες κλινικές λειτουργούν σε αυτόνομα και αυτοτελή κτίρια με την ερμηνεία του γενικού γραμματέα του υπουργείου υγείας.

Διότι οι φράσεις «αυτόνομο και αυτοτελές κτίριο» μπορούν να ερμηνευτούν και τελείως αντίθετα, δηλαδή να διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο, κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα ή ακόμη μπορεί κανείς να πει ότι δε θα έπρεπε να λειτουργούν κάποια μαγαζιά εντός κάποιων κλινικών.

Η ουσία είναι να λειτουργούν οι κλινικές με τρόπο ώστε να πληρούν τις υποχρεώσεις και τις προϋποθέσεις του προεδρικού διατάγματος του 2000 και να παρέχουν ασφάλεια στις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασθενείς».

Η υπόθεση εκτός των άλλων θίγει και δεκάδες εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στις κλινικές και κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου