Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Δείτε ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις των «θεσμών» στην υγεία! Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Σκούρα φαίνεται ότι τα βρήκαν τελικά το υπ. υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με το κουαρτέτο των δανειστών.

Προ των …ευθυνών της, λένε πηγές του HealthReport.gr, έθεσαν οι θεσμοί τόσο τη πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας όσο και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ γιατί δεν έπραξε όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα στο χώρο της υγείας. Πράγμα που βέβαια θα υποχρεωθεί να πράξει άμεσα η αριστερή ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεδομένου ότι έχει υπογράψει το 3ο μνημόνιο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr δύο βασικά θέματα φαίνεται ότι απασχολούν έντονα τους δανειστές: Προμήθειες και clawback!


Κατά τη διάρκεια συνάντησης των δυο πλευρών που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, βάση των ίδιων πηγών-διήρκησε τουλάχιστον τρεις ώρες- οι Θεσμοί ζήτησαν μετ΄επιτάσεως από τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, να παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία για τις προμήθειες στο ΕΣΥ καθώς και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Μάλιστα ο αναπλ. υπουργός Παύλος Πολάκης βρέθηκε στο στόχαστρο τόσο για τους χειρισμούς του στο κεντρικό σύστημα προμηθειών όσο και για τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο Παύλος Πολάκης

Από την πλευρά τους, λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr οι δανειστές τον αποδοκίμασαν έντονα, γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμη οι αναγκαίες αλλαγές αλλά και η αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι στο σύστημα.

Αγκάθι παραμένει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και για αυτό το επόμενο διάστημα αναμένονται παρεμβάσεις-αλλαγές στην ΕΠΥ τόσο διοικητικού χαρακτήρα όσο και σε πρόσωπα.

Δυσαρέσκεια και νέες οδηγίες

Από την άλλη πλευρά οι θεσμοί βάση των ίδιων πληροφοριών, του HealthReport.gr, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξαιτίας του clawback καθώς δεν έκανε τίποτε για να το εισπράξει.

Στην προσπάθεια να απολογηθεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τόνιζαν οι ίδιες πηγές στο HealthRεport.gr, έκανε εκτενής αναφορά στα πεπραγμένα της θητείας της, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που αφορούν στις δαπάνες του Οργανισμού για παροχές προς τους ασφαλισμένους του, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συγκράτηση της δαπάνης και συνολικά τα οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ.
Πάντως οι δανειστές δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν και έδωσαν σαφείς οδηγίες στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει γρήγορα το θέμα αυτό ενώ αναμένεται να υπάρξει και δεύτερη συνάντηηση των δυο πλευρών. Να σημειωθεί ότι το claw back πλέον εφαρμόζεται στο σύνολο των παρόχων υγείας καθώς και των προηγούμενων ετών.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες η αντιπολίτευση εξετάζει και νομικά το θέμα της μη είσπραξης του claw back, καθώς εκτιμά ότι είναι απολύτως παράνομο και οι αρχές θα υποχρεωθούν να το εισπράξουν τα επόμενα χρόνια. Αναζητά μάλιστα και τους υπευθύνους ώστε να καταλογίσει ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου