Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

'Ερχονται χειρούργοι και αναισθησιολόγοι από Νοσοκομεία της περιφέρειας




Την έντονη αντίδραση του Επιστημονικού Συμβουλίου και του χειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου προκάλεσε το «εντέλλεσθαι» της Διοικήτριας Δ. Τσαρίδου, μέσω του οποίου καλούσε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να προχωρήσουν άμεσα στην λειτουργία των χειρουργείων, καθώς δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τη διακοπή της λειτουργίας τους. Θέση για το θέμα παίρνει πλέον και ο Ιατρικός Σύλλογος Ζακύνθου, που αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση να ζητήσει άρση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου και να στηρίξει πλήρως τους γιατρούς του Νοσοκομείου που δε δέχονται την λειτουργία των χειρουργείων υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλαδή χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις για απόλυτη ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δ. Τσαρίδου, ανακοίνωσε χθες και επίσημα την μετακίνηση δύο χειρουργών και ενός αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο από άλλα Νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ με σκοπό να συνδράμουν στην λειτουργία των χειρουργείων αλλά και να καλύψουν εφημερίες.

Οι παραπάνω εξελίξεις δημιουργούν ερωτηματικά καθώς η επαναλειτουργία των χειρουργείων κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και διοίκησης κορυφώνεται.

Έρχονται δύο χειρουργοί και ένας αναισθησιολόγος

Όπως αναφέρθηκε και στο χθεσινό δημοσίευμα του –Ε- η Διοίκηση μετά την έκδοση του «εντέλλεσθαι» που επί της ουσίας «υποχρεώνει» τους γιατρούς να επιστρέψουν στα Χειρουργεία, ανακοίνωσε την μετακίνηση γιατρών από άλλα Νοσοκομεία για να καλύψουν την λειτουργία των χειρουργείων. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Διοικήτριας Δ.Τσαρίδου αναφέρει:

«Με γνώμονα την άμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων του Γ.Ν.Ζακύνθου και την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του ιδρύματος, αποφασίσθηκε η μετακίνηση δύο (2) ιατρών ειδικότητας χειρουργικής και ενός (1) ιατρού, ειδικότητας αναισθησιολογίας, από Νοσηλευτικό ίδρυμα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου καθώς και η προάσπιση και η προαγωγή της δημόσιας υγείας»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χειρουργοί που αναμένονται σήμερα προέρχονται από Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, ο αναισθησιολόγος από το Νοσοκομείο των Ιωαννίνων και πρόκειται να μείνουν στη Ζάκυνθο για όσο χρειαστεί.

Ανάκληση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, παρουσία του δικηγόρου Δ. Γκούσκου αποφασίζοντας όπως προαναφέρθηκε να στηρίξει απόλυτα τις απόψεις του Επιστημονικού Συμβουλίου αλλά και του Χειρουργικού Τμήματος που συνεχίζουν να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο της λειτουργίας των χειρουργείων, κυρίως σε ότι αφορά το δίκτυο παροχής αερίων του Νοσοκομείου.

Στην απόφαση που έλαβε, ζητά την ανάκληση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου για την άρση της διακοπής λειτουργίας των χειρουργείων και επίσης ζητά την συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο για την επαναλειτουργία των χειρουργείων με πλήρη ασφάλεια.

Με την συνδρομή και του κ. Γκούσκου, συντάχθηκε ένα έγγραφο των πρακτικών από την συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου το οποίο απευθύνεται στη διοίκηση του Νοσοκομείου και κοινοποιείται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, στον Υπουργό Υγείας, το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την ΟΕΝΓΕ, την ΠΟΕΔΗΝ, το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη αλλά και όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα έγγραφα αυτά, η απόφαση που πήρε η διοίκηση και πιο συγκεκριμένα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου (κανένα εκ των οποίων δεν είναι γιατρός) για επαναλειτουργία των χειρουργείων δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα το έγγραφο επικαλείται το ν. 3418 2005 περί ασκήσεως του ιατρικού λειτουργήματος που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η άσκηση της ιατρικής επιστήμης αποτελεί λειτούργημα που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας του ανθρώπου και στην ανακούφισή του από τον πόνο. Ο γιατρός απολαμβάνει πλήρη επιστημονική ελευθερία και ελευθερία συνείδησης κατά την άσκηση της ιατρικής».

Ακόμη αναφέρει πως η απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου στις 22 Μαρτίου, ελήφθη παρουσία των τριών εκ των πέντε μελών του, ουδείς εκ των οποίων είναι γιατρός και επίσης πως με βάση το ν. 2889/2001 αρ2 παρ7 ουδεμία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, έχουσα επίπτωση στην παροχή επιστημονικών υπηρεσιών δεν επιτρέπεται να ληφθεί, χωρίς να εισηγηθεί αρμοδίως το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου.

«Η ανωτέρω απόφαση εκ του λόγου τούτου, στερείται νομιμότητας καθόσον παραλήφθηκε η θεμελιώδης νομική υποχρέωση του Δ.Σ να λάβει γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Προχώρησε δε στην απόφαση αυτή το Δ.Σ επικαλούμενο τεχνηέντως δήθεν μεταφορά των επιστημονικών θέσεων του Ε.Σ του Νοσοκομείου από τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Η αναφορά αυτή κατ΄ ουσίαν δεν είναι αληθής διότι οι θέσεις του Ε.Σ όπως και η συμφωνία του με τον Αναπληρωτή Υπουργό κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, ήταν όλως διαφορετική από το περιεχόμενο της ως άνω επιλήψιμης απόφασης του Δ.Σ του Νοσοκομείου» αναφέρει το έγγραφο.

Στο έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου, υπογραμμίζεται ακόμη πως αν είχε γίνει αποδεκτή η άποψη της Επιστημονικής Επιτροπής υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Πέτρου που το ίδιο το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε για το σκοπό αυτό, την οποία υπέβαλε στο διοικητικό

συμβούλιο του Νοσοκομείου τον περασμένο Φεβρουάριο και με την οποία πλήρως συμφώνησε το Επιστημονικό Συμβούλιο, ήδη θα λειτουργούσαν προ ενός μηνός τουλάχιστον τα χειρουργεία με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου καταλήγει στο ότι η λειτουργία των χειρουργείων χωρίς να εκπληρωθούν οι ελάχιστες εγγυήσεις που ζήτησαν και η Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και το Επιστημονικό Συμβούλιο, δεν εξασφαλίζει στο βαθμό που επιβάλλεται την ασφάλεια των πολιτών που ως γιατροί θεωρούν πως αυτό είναι το μέγιστο αγαθό και το πρωταρχικό μας καθήκον.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου