Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Επενδύσεις σε καινοτόμες υπηρεσίες υγείας σχεδιάζει η Κομισιόν




Στις 27 Φεβρουαρίου 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πραγματοποίησε σεμινάριο όπου συζητήθηκαν νέες μορφές επενδύσεων σε καινοτόμες υπηρεσίες υγείας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 100 εκπρόσωποι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα του κλάδου υγείας στην Ευρώπη (αρχές κρατών-μελών, διευθυντικά στελέχη και πάροχοι υπηρεσιών υγείας, επενδυτές που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται για τον τομέα της υγείας), οι οποίοι αντάλλαξαν ιδέες για μια σειρά θέματα με σκοπό να θέσουν τα “θεμέλια” της μεταξύ τους συνεργασίας.

“Οι επενδύσεις στην υγεία παραδοσιακά επικεντρώνονται στην ανάπτυξη υποδομών και ιατρικού εξοπλισμού. Όμως σήμερα αυτό που είναι απαραίτητο είναι η μετάβαση των συστημάτων υγείας σε νέα και πιο ολοκληρωμένα μοντέλα παροχής φροντίδας. Γι’ αυτό απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας και διάρκειας” αναφέρει σχετικά ο Sylvain Giraud, προϊστάμενος της μονάδας «Performance of National Health Systems» (Γενική Διεύθυνση SANTE).

Επενδύσεις οι οποίες εκτιμήθηκε ότι αποφέρουν προστιθέμενη αξία είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες: προσαρμογή εγκαταστάσεων, επαναδιοργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, νέα μοντέλα διακυβέρνησης, ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, συστήματα πληροφορικής και νέες τεχνολογίες.

Ως πλέον αποτελεσματικό χρηματοδοτικό “εργαλείο” του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, με στόχο τη στήριξη μεταρρυθμίσεων στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, αναδείχθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

“Το ΕΤΣΕ προσφέρει εγγυημένα χρηματοδοτικά προϊόντα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, απορροφώντας μέρος των κινδύνων κι ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις σε τομείς υγείας που παρουσιάζουν προκλήσεις, είναι υψηλού κινδύνου ή είναι αντιμέτωποι με μη ευνοϊκές συνθήκες αγοράς” τονίζει ο κος Giraud. Όπως επισημαίνει, ωστόσο, λόγω της εξειδίκευσης του Ταμείου, τα χρηματοδοτικά προγράμματα που επενδύουν σε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

“Η πρόκληση είναι να αποκτήσουμε πρόσβαση και να συγκεράσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης από διάφορες πηγές με στρατηγικό τρόπο. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργάζονται για κοινές επενδύσεις και την από κοινού μεταρρύθμιση των υπηρεσιών υγείας” αναφέρει καταλήγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου