Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Σύσκεψη στον ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων- Δηλώσεις Λουράντου στο Iatropedia

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη 

Οι ελλείψεις φαρμάκων από καιρό εις καιρόν δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην ελληνική αγορά ενώ υπάρχουν συνεχώς σε κάποιο βαθμό. Δεν είναι περίεργο άρα που αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας συσκέψεως η οποία πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΦ με σκοπό να καταθέσουν την άποψή τους όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μεταξύ αυτών και οι φαρμακοποιοί και οι υπεύθυνοι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Από πλευράς φαρμακαποθηκών συμμετείχαν οι κ.κ. Ειρήνη Μαρκάκη, Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΠΣΦ) και κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος (ΟΣΦΕ), ενώ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο συμμετείχε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κώστας Λουράντος.

Όπως δήλωσε στο iatropedia ο κ. Λουράντος, "λόγια λέγονται πολλά, συσκέψεις γίνονται πολλές αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που πάντα μετράει! Και σε αυτήν την περίπτωση το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό αφού οι ελλείψεις αυξάνονται ραγδαία και οι παράλληλες εξαγωγές δεν ελέγχονται!". Οι φαρμακοποιοί άλλωστε δίνουν σε τακτά διαστήματα στην δημοσιότητα τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια τους ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι Έλληνες ασθενείς.

Το iatropedia επικοινώνησε και με τον κ. Σκυλακάκη ο οποίος ήταν κατηγορηματικός ότι για τις ελλείψεις φταίνε οι παράνομες εξαγωγές που γίνονται μέσω κάποιων που ονομάζουν "σκούπες" και παίρνουν λιανική από φαρμακεία πολλά σκευάσματα τα οποία πληρώνουν μετρητοίς. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για δύο λόγους, λέει ο κ. Σκυλακάκης: "Γιατί φεύγουν πολλά κομμάτια από την χώρα και επειδή δεν δηλώνονται πουθενά. Ενώ οι παράλληλες εξαγωγές που είναι νόμιμες δηλώνονται σε πραγματικό χρόνο". Και μας δίνει το παράδειγμα ενός αναπνευστικού προϊόντος που οι υπεύθυνοι της εταιρίας δηλώνουν ότι δίνουν στην αγορά 18.000 κομμάτια την ώρα που η συνταγογράφηση είναι για 12.000 και οι καταγεγραμμένες παράλληλες εξαγωγές 3000 κομμάτια. Και παρόλα αυτά υπάρχουν ελλείψεις...

Στην συνάντηση εκλήθησαν πάντως να παραστούν και φαρμακευτικές εταιρείες, προϊόντα των οποίων αναφέρονται είτε σε έλλειψη είτε σε αδυναμία ανεύρεσης τους από τους ασθενείς, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η συνάντηση υπήρξε εποικοδομητική και συμφωνήθηκε ότι η ορθολογική διάθεση των φαρμάκων θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι των φαρμακευτικών εταιρειών, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων, προκειμένου να μην θίγεται ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς, και κατ’ επέκταση η δημόσια υγεία.

Από τον ΕΟΦ επισημαίνουν ότι "ο Οργανισμός συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους, εκτιμώντας ότι με τη στενότερη συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες και την υποστήριξη των λοιπών φορέων, θα εντοπιστούν τα όποια σημεία δημιουργούν στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τελικά δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου