Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Το αφήγημα Πολάκη


Εφ’ όλης της ύλης… ομιλία παρέδωσε για ακόμη μια φορά ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, επαναλαμβάνοντας τα σχέδια για προσλήψεις, ενίσχυση της ΠΦΥ και τα νομοσχέδια Ψυχικής Υγείας και Προμηθειών, κατά την κοπή της πίτας της Πολυκλινικής Αθηνών.

Μάλιστα, ο Παύλος Πολάκης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας θα επιτρέψει το σχεδιασμό και ανάπτυξη του Δημόσιου Σύστηματος Υγείας που ο κ. Πολάκης εκτιμά ότι χρειάζεται η χώρα.

Οι προσλήψεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ομιλία και έτσι ο Αναπληρωτής Υπουργός στα 4.150 άτομα όλων των ειδικοτήτων που έχουν αναλάβει υπηρεσία από τον Οκτώβριο του 2015 έως και πρόσφατα, ενώ για άλλα 2.700 άτομα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης.

Φυσικά μίλησε για το διαγωνισμό του ΟΑΕΔ και την κάλυψη 4.000 θέσεων μονοετούς θητείας. Συγκεκριμένα 3.170 άτομα θα έχουν αναλάβει υπηρεσία έως το τέλος Φλεβάρη, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις που δεν καλύφθηκαν θα επαναπροκηρυχθούν με μειωμένο διάστημα ανεργίας ως προαπαιτούμενο κριτήριο. Τέλος, όσον αφορά στις 2.000 νέες θέσεις μόνιμων ιατρών ΕΣΥ, ο κος Πολάκης είπε πως ξεκινούν να προκηρύσσονται τμηματικά ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά την ΠΦΥ, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας, σε 65 πόλεις της χώρας και θα καλύψει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης 2,3 εκατ. πολιτών της χώρας, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι θα χρηματοδοτηθεί για 2 χρόνια, με 140 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Βούληση του Υπουργείου είναι μετά τα 2 χρόνια η χρηματοδότησή του να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο αφήγημα του, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας συμπλήρωσε πως για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν δημιούργησαν νέα χρέη για το 2016, αντίθετα έκλεισαν τη χρονιά με πλεόνασμα 35 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2015 είχαν συνολικό χρέος 935 εκατ. ευρώ.

Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κρατικής επιχορήγησης κατά 300 εκατ. ευρώ και της απόφασης του Υπουργείου να χρηματοδοτηθούν για πρώτη φορά φέτος τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον ΕΟΠΥΥ με 530 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το 2015 ανήλθε στα 80 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αναφέρθηκε στα νομοσχέδια της Ψυχικής Υγείας και των Προμηθειών, που ετοιμάζονται να κατατεθούν στη Βουλή, ενώ Δημόσιες Δομές Υγείας, όπως η Πολυκλινική, θα χρησιμοποιηθούν πιλοτικά ως Δομές Ημερήσιας Νοσηλείας, ώστε να αποφορτιστούν σημαντικά τα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου