Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Επιστήμονες ειδικής αγωγής: Ο ΕΟΠΥΥ δεν ξέρει ούτε πόσα παιδιά έχουν ανάγκη! Στον αέρα χιλιάδες οικογένειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Στον αέρα συνεχίζουν να είναι χιλιάδες οικογένειες τα παιδιά των οποίων χρειάζονται ειδική αγωγή, όπως στήριξη από ψυχολόγο ή λογοθεραπευτή, καθώς ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει το…βιολί του.

Με την αγωνία τι θα γίνει με τις ειδικές θεραπείες των παιδιών τους, συνεχίζουν να ζουν τις τελευταίες ημέρες οι γονείς χιλιάδων παιδιών.

Μπορεί η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να έδωσε παράταση για την υποβολή των θεραπειών που έχουν ήδη γίνει (έως τέλος Φεβρουαρίου), αλλά όσες πραγματοποιούνται από τον Φεβρουάριο και μετά είναι αμφίβολο εάν θα πληρωθούν.

Άλλωστε οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι ακόμη τεταμένες ενώ η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει άλλη μία…επιτροπή για να εξετάσει το θέμα.


Βέβαια αυτή είναι η άποψη της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη..
Η διάψευση των ειδικών

Οι επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής διαψεύδουν κατηγορηματικά τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν λείψαμε από καμία πρόσκληση διαλόγου του ΕΟΠΥΥ. Το κλίμα εμπιστοσύνης θα πρέπει να το χτίσει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία ενέργησε αιφνιδιαστικά, τις παραμονές Χριστουγέννων του 2016 και απαιτούσε ο «διάλογος» να έχει ολοκληρωθεί εντός έξι ημερών και εν μέσω εορτών».
Ουρές γονέων για αποζημίωση θεραπειών

Στο μεταξύ όμως εκατοντάδες γονείς που αγωνιούν εάν θα πάρουν τα χρήματά τους από τις θεραπείες των παιδιών τους σπεύδουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ για να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά. Και φυσικά κατά τη συνήθη τακτική του κακοπληρωτή ΕΟΠΥΥ, είναι άγνωστο πότε θα εισπράξουν τα χρήματά τους.

Άλλωστε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ …εγκαινίασε πρόσφατα μια νέα τακτική. Υποστηρίζει ότι πληρώνει αλλά όπως φαίνεται πληρώνει μόνο…εικονικά. Διαβάστε πως υποστηρίζει ότι πλήρωσε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αλλά εκείνοι δεν έχουν ακόμη δει ευρώ στο λογαριασμό τους (ΚΛΙΚ ΕΔΩ): «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πληρωμές μόνο στα…χαρτιά από τον Οργανισμό! Στον αέρα λόγω των χρεών»

Οι επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής σημειώνουν για την παράταση που δόθηκε αλλά και για την ταλαιπωρία των γονέων που σπεύδουν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ:

«Καλωσορίζουμε την «παράταση» που δόθηκε μετά από τις διαμαρτυρίες χιλιάδων επιστημόνων σε όλη την Ελλάδα που αρνούνται να αμειφθούν με «ψίχουλα» στα πλαίσια της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης. Επίσης, μετά από την κραυγή αγωνίας χιλιάδων γονέων για την τύχη των παιδιών τους, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιες «ουρές» στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, όπου είναι άγνωστο το πότε θα αποζημιωθούν».

Και το ζήτημα βέβαια είναι τι θα απογίνουν όλοι οι γονείς αλλά και οι επαγγελματίες του χώρου, εάν ο ΕΟΠΥΥ επιμείνει για κούρεμα των δαπανών για την Ειδική Αγωγή κατά 45%.
Ο ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζει ούτε τις ανάγκες

Και όπως καταγγέλλουν οι επιστήμονες, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζει καν τις ανάγκες που υπάρχουν γι αυτό και προσαρμόζει τα χρήματα στις ανάγκες των παιδιών και όχι αντίθετα.

«Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζει ούτε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετεί (π.χ. επιπολασμός παθολογιών στον ελληνικό παιδικό πληθυσμό!) ούτε τον αριθμό των εξυπηρετούμενων (;!) (…αποτύπωση των πραγματικών αναγκών…).

Δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες / θεραπευτές ανακοινώνοντας
«υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων». Με άλλα λόγια, η διοίκηση δεν γνωρίζει τι εκπαίδευση και επιμόρφωση απαιτείται αλλά και πόση υπομονή και αγάπη χρειάζεται για να βοηθήσεις παιδιά με σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές αναπτυξιακές δυσκολίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου