Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

“Σκάνδαλο” εκατομμυρίων στο Αιγαίο με τις αεροδιακομιδές

Posted By: Virus

Του Theo Tsiakos, Αρχίατρου Παθολόγου-Εντατικολόγου, Herford, Γερμανία.

Διάβασα μια συνέντευξη του ΥΕΘΑ για ένα θέμα που με ενδιαφέρει λόγω ιδιότητας και οι αριθμοί μ’ εξέπληξαν… Η συνέντευξη αναφέρεται στις αεροδιακομιδές στη νησιωτική Ελλάδα (https://goo.gl/YGISQQ). Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, με κοινωνικό-εθνικές διαστάσεις. Δυστυχώς όμως, όπως πολλά άλλα, νοσεί βαριά και χρόνια..

Σε παλαιότερη ανάρτηση μου είχα σχολιάσει ότι, μετά τη φάση με τις συνεχείς πτώσεις ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, κλήθηκε κι ανέλαβε η ΠΑ που επιχειρεί από την Ελευσίνα, να καλύψει αυτές τις ανάγκες (https://goo.gl/E8xwiB). Σ’ εκείνο το σχόλιο είχα αναφερθεί στις τοπογραφικές δυσκολίες καθώς επίσης και στις χώρο/χρονικές δυσκολίες λόγω της διάταξης των πτητικών μέσων.

Συνεχίζω να εκπλήσσομαι ακόμα περισσότερο, όταν διαβάζω, πως μια αεροδιακομιδή με ελικόπτερο από νησί του αιγαίου μας κοστίζει, όπως λέει ο ΥΕΘΑ 20.000 Ευρώ!!. Να ενημερώσω εδώ, ότι μια πτητική διάσωση με ελικόπτερο κοστίζει στη Γερμανία 60 Ευρώ το λεπτό. Συνήθως οι πτήσεις διαρκούν από τη στιγμή επείγουσας κλήσης έως την ολοκλήρωση της αποστολής, 60-90 λεπτά, που σημαίνει ότι το κόστος δεν υπερβαίνει τα 5400 Ευρώ …!!

Έχω γράψει κι άλλη φορά, η Ελλάς, η Πατρίδα μας, μόνη της, με τις επιλογές της ” σκάβει το λάκκο της” και βαλτώνει οικονομικά! Είχα περιγράψει τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη διάταξη! Μόνον από την Ελευσίνα….. Ένας αποκλειστικός-κρατικός φορέας (ΠΑ) και μόνον, που ανέλαβε προσωρινά να καλύψει με υπευθυνότητα αυτές τις ανάγκες… και ως γνωστόν ” ουδέν μονιμότερον του προσωρινού…” έμεινε ως μοναδικός..

Εάν υπήρχαν ανάλογες βάσεις σε τέσσερα κεντρικά νησιά του αιγαίου με πλάνο επιχείρησης βάσει περιστατικού (δηλ. σε ποιο νοσοκομείο της ενδοχώρας θα πρέπει να μεταφερθεί το κάθε περιστατικό), τότε και οι χρόνοι first respond θα ήταν καλύτεροι και ο ασθενής θα είχε αμεσότερη ιατρική βοήθεια και το κόστος θα ήταν πολύ πιο χαμηλό.

Ένα ακόμα παράδειγμα για το φαύλο και σπάταλο κράτος μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου