Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΠΟΣΙΠΥ: Ενημερωτικό Δελτίο από συνάντηση με κ. Μπερσίμη



Αθήνα, 14/02/2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Χθες 13-2-17 έγινε συνάντηση εκπροσώπων της ΠΟΣΙΠΥ και της ΠΟΣΚΕ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Μπερσίμη για τα θέματα των τελευταίων «οδηγιών της 30-1-17» του ΕΟΠΥΥ καθώς και της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξοπλισμού των συμβεβλημένων εργαστηρίων» που ετοιμάζει ο ΕΟΠΥΥ.

Ως προς το πρώτο θέμα, δέχθηκε τις αιτιάσεις μας για την ασυμβατότητα της φιλοσοφίας της αντίστοιχης ΥΑ και του ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά πρωτόκολλα με αυτά που αναφέρονται στην εν λόγω οδηγία (για περικοπές λόγω ICD10, γνωστικού πεδίου ιατρών κλπ) και υποσχέθηκε ότι θα την διορθώσει.

Ως προς τις αστοχίες και τις ανακρίβειες που περιέχει η οδηγία αυτή για τις επιμέρους εξετάσεις (όπως πχ πρωτεΐνες, ουρεάπλασμα, Mayer, stress echo κλπ) του ζητήσαμε, πριν βγουν τέτοιες οδηγίες, να υπάρχει μία θεσμική επικοινωνία του ΕΟΠΥΥ με τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις μέσω του ΠΙΣ, προκειμένου να αποφεύγονται παρόμοιες καταστάσεις, πρόταση για την οποία είναι διατεθειμένος να την συζητήσει.

Όσον αφορά το ζήτημα της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τον εξοπλισμό των συμβεβλημένων εργαστηρίων, μας διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι γίνεται για λόγους καταγραφής των υποδομών όλων των φορέων υγείας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία για άλλους σκοπούς (πχ επιλεκτικές συμβάσεις).

Επειδή όμως οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν εξαλείφουν τους φόβους μας για μελλοντικές κακές χρήσεις και πρακτικές (όπως δείχνει η εμπειρία μας), ίσως από κάποιος επόμενους, του προτείναμε την κατασκευή και ενημέρωση της ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας να την αναλάβουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ΙΣ (ως αδειοδοτούσες αρχές) και από κει και πέρα όποιος θέλει, να μπορεί να αντλήσει στοιχεία από τους ΙΣ. Εξ άλλου τα στοιχεία των ΙΣ είναι πιο αξιόπιστα (βασιζόμενα σε επιτόπιους ελέγχους και τιμολόγια) και πιο πλήρη αφού αφορούν όλα τα αδειοδοτούμενα εργαστήρια της Ελλάδας.

Δεν δεσμεύτηκε να απαντήσει, αλλά θα είμαστε σε επαφή.

Για την εξέλιξη όλων των παραπάνω θα σας ενημερώνουμε έγκαιρα.

Ως προς τα οικονομικά θέματα:

Γίνεται προσπάθεια ώστε τα ληξιπρόθεσμα των Ταμείων να εξοφληθούν έγκαιρα.

Το 10% των ετών 2012 – 2015 θα συμψηφισθεί με τα υπόλοιπα του claw back.

Η διαδικασία πληρωμής του Σεπτεμβρίου (ο οποίος θα τελικά θα πληρωθεί και δεν θα παρακρατηθεί για συμψηφισμό) εξελίσσεται κανονικά.

Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου Σπ. Κραμποβίτης

4 σχόλια:

  1. ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
    Η ΠΟΣΙΠΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΜΟΛΗΠΤΗΡΙΩΝ Ή ΚΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ; OTI ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑΚΙ ΤΟΥ 2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ,ΚΑΙ ΔΥΟ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ.ΜΕΤΑ ,ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΕΟΠΥΥ,ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ,ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΘΑ ΖΟΥΝ ΩΣ ΤΟΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΟ ΤΟ 10% ΤΟΥ 2012-2015 ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΦΟΡΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΤΕΙ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΜΕ CB-RB ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΤΕ.ΑΛΛΑ ΒΡΗΚΑΤΕ ΓΙΔΟΠΡΟΒΑΤΑ ΣΩΡΟ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΤΣΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΑΧ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή