Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΕΟΠΥΥ «Αντιγράφοντας»τους ιδιώτες κακοπληρωτές

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη οι απολυμένοι της «Νέο Αθήναιον»

Συντάκτης: 

Οταν ένας δημόσιος οργανισμός συμπεριφέρεται όπως ο εργοδότης που έχει αφήσει απλήρωτους και άνεργους εργαζομένους, παρακρατώντας με τη σειρά του τα δεδουλευμένα τους μέσα από μια αμφιβόλου νομιμότητος διαδικασία, τότε το περιβόητο «κοινωνικό κράτος» πάει… περίπατο.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση κάποιων απλήρωτων απολυμένων της ιδιωτικής κλινικής «Νέο Αθήναιον», η ταλαιπωρία τους μαζί με την απόγνωση για την καταβολή των οφειλομένων τους εξακολουθούν να υφίστανται, αυτή τη φορά με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ.

Κι αυτό γιατί ενώ ο Οργανισμός, που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, κατέβαλλε αρχικά τους μισθούς τους, ως όφειλε, ξαφνικά, αναιτιολόγητα και μέσω μιας αδιαφανούς διαδικασίας προχώρησε σε στάση πληρωμών.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποδέχτηκε στο παρελθόν αιτήματα της εργοδότριας εταιρείας «Ευρωθεραπεία Νέο Αθήναιον Α.Ε.» προς τον Οργανισμό (Ιούλιος 2014 και Ιούλιος 2015) για τη μεταβίβαση και την εκχώρηση των μισθών που όφειλε στους εργαζομένους της.

Ο ΕΟΠΥΥ έκανε δεκτά τα αιτήματα της εργοδοσίας για εκχώρηση των μισθών διότι υπήρχαν ανέλεγκτες οφειλές του Οργανισμού προς την εν λόγω εταιρεία.

Στην πράξη, αναγνώρισε ως συμβαλλόμενος τις οφειλές ως πραγματικές και απαιτητές και δεσμεύτηκε για την καταβολή τους.
Παραβίαση συμφωνίας

Ωστόσο, ενώ ο ΕΟΠΥΥ είχε ήδη καταβάλει ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού από τους μισθούς που οφείλονταν σε κάποιους εργαζομένους, δεν προχώρησε στην εξόφληση του συνόλου των μισθών, κατά παράβαση της συμφωνίας που υπέγραψε, προβάλλοντας ως δικαιολογία τη νομοθετική ρύθμιση που εφαρμόστηκε από 1/1/2016 για εξόφληση απαιτήσεων που οφείλονται προς τρίτους με σειρά προτεραιότητας το κράτος, τις τράπεζες και τελευταίους και καταληστευμένους τους εργαζομένους.

Η καταβολή των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ διακόπηκε ακόμη και προς εργαζόμενη που διαθέτει αίτηση κατάσχεσης, έπειτα από δικαστική απόφαση, παρ’ όλο που με ανάλογα κατασχετήρια πρόλαβαν (;) και πληρώθηκαν, μέχρι τον Αύγουστο του 2016, μερικοί από τους εργαζομένους της κλινικής, μεταξύ των οποίων η διευθύνουσα σύμβουλος!

Τι κι αν κάποιοι από τους απλήρωτους της κλινικής είχαν γίνει μπαλάκι τους τελευταίους πέντε μήνες ανάμεσα στις διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ από τον διευθυντή της περιφερειακής διεύθυνσης στο κέντρο της Αθήνας, Γιώργο Νταβαρίνο, και τον διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Οργανισμού, Κωνσταντίνο Μπαρού, προκειμένου να βρουν άκρη για το ποιος και πώς έλαβε την απόφαση για τη διακοπή της εκχώρησης;

Την οφειλόμενη απάντηση δεν έλαβαν ούτε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, όταν τους δέχτηκε στο γραφείο του παρουσία των προαναφερόμενων διευθυντών.

Μάλιστα, σε ερώτησή τους για το αν όφειλαν οι υπάλληλοι του Οργανισμού να ενημερώσουν το αρμόδιο Νομικό Τμήμα για τη διακοπή της εκχώρησης, ο κ. Μπερσίμης ανέφερε: «Διερευνώ αν γνωστοποιήθηκε, ποιο είναι το υπόλοιπο (του οφειλόμενου ποσού), γιατί δεν καταβλήθηκε, γιατί σταμάτησε (η εκχώρηση)» και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει γραπτή απάντηση γι’ αυτά. Εν τούτοις, περίπου ενάμιση μήνα μετά, γραπτή απάντηση δεν δόθηκε.

Χωρίς αναδρομική ισχύ

Απάντηση δεν δόθηκε ούτε για το γεγονός ότι η νομοθετική ρύθμιση που εφαρμόστηκε από 1/1/2016 για εξόφληση απαιτήσεων που οφείλονται προς τρίτους και που επικαλείται ο ΕΟΠΥΥ για τη διακοπή της εκχώρησης των οφειλόμενων μισθών δεν έχει αναδρομική ισχύ και, συνεπώς, δεν αφορά την οφειλή προς τους εργαζομένους, καθώς ήταν προγενέστερη.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επεφύλασσε για τους απλήρωτους ανέργους της κλινικής ακόμη μία, μεγαλύτερη έκπληξη.

Οπως τους είπε, τα χρήματα που οφείλονται στην κλινική από τον ΕΟΠΥΥ (περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ) μετά την αφαίρεση των κρατήσεων, δηλαδή των οφειλών της κλινικής προς τον Οργανισμό, θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στις 31/1 (κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί), καθώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τον ΕΟΠΥΥ στο ακέραιο οι κατασχέσεις των πιστωτών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία, ενώ οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχει θιγεί μπορεί να προσφύγει νομικά κατά της διαδικασίας.
Επιλεκτική νομιμότητα

Τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις για τους απλήρωτους ανέργους του «Νέο Αθήναιον»; Εχοντας υποστεί την κοροϊδία και τον εμπαιγμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, η μεταφορά των οφειλόμενων μισθών τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ισοδυναμεί με τη μη πληρωμή τους, καθώς ως απλήρωτοι εργαζόμενοι θα πάρουν σειρά τελευταίοι ανάμεσα στους υπόλοιπους πιστωτές και, άρα, δεν θα έχει περισσέψει τίποτα γι’ αυτούς από το ποσό που κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ.

Κι επιπλέον, ότι και να προσβάλουν νομικά τη διαδικασία που ακολούθησε ο ΕΟΠΥΥ, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μια δεκαετία ώστε να πληρωθούν, εφόσον δικαιωθούν.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αναπόφευκτο: Καθίστανται νόμιμες ή παράνομες οι κατασχέσεις των πιστωτών που ικανοποιήθηκαν πριν από τη μεταφορά του χρηματικού ποσού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς νομιμότητα δύο ταχυτήτων σίγουρα δεν υπάρχει;

■ Αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, η συλλογικότητα Ενεργοί Ανεργοι καλεί για το θέμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα ζητήσουν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία, απαιτώντας: να δοθούν οι απολύσεις των εργαζομένων για να μπουν στο ταμείο ανεργίας, να δοθούν τα δεδουλευμένα τους και να τους καταβληθούν τα ένσημα του 2016

2 σχόλια:

  1. Μιας και δεν υπαρχουν σχολια θα κανω εγω ενα. Οι κυριοι του ΕΟΠΥΥ εχοντας αλλαξει προφανως αποψη για τις υποχρεωσεις που ανελαβαν, γνωριζοντας πολυ καλα την καθυστερηση τετοιων δικων καθως και την οικονομικη στενοτητα των εποχων (που να τραβιεσαι δικαστικα τωρα)καταφευγουν σε ενα τεχνασμα μη-πληρωμης ( δεν πληρωνω- δεν πληρωνω). Αυτο που φοβαμαι ειναι οτι παλι οι εργαζομενοι θα την πληρωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΟΠΟΤΕ ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ.ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΘΑ ΛΕΝΕ :ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΑΦΗΣΑΜΕ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΩΣΑΝΕ.(ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ).ΠΑΛΗΑ ΣΥΝΤΑΓΗ,ΠΑΛΗΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή