Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Σαρωτικούς ελέγχους σε φαρμακευτικές και ΕΟΦ ξεκινούν μικτά κλιμάκια ελέγχου! Όλες οι πληροφορίες


Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Εξονυχιστικούς ελέγχους θα κάνουν τα μικτά κλιμάκια των ελεγκτικών μηχανισμών που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, το έργο τους ξεκινούν τα μικτά κλιμάκια ελέγχου που έχουν συσταθεί με τη συμμετοχή στελεχών της ανεξάρτητης αρχής υπό τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) καθώς και της οικονομικής αστυνομίας.

Το θέμα της δημιουργίας των μικτών ομάδων από την κυβέρνηση που ξεκίνησαν με το ξεσκόνισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Μικτά κλιμάκια ελέγχου θα σαρώσουν το ΚΕΕΛΠΝΟ! Τι αναζητούν οι νέες ομάδες»

Τα μικτά κλιμάκια πρόκειται να ξεκινήσουν εντός των ημερών να ελέγχουν φαρμακευτικές εταιρείες, για να διαπιστώσουν όλες τις διαδικασίες προώθησης των φαρμάκων.

Άλλωστε η κυβέρνηση σκοπεύει να κρατήσει ψηλά το θέμα επιχειρώντας να αποδείξει επικοινωνιακά τουλάχιστον ότι …χτυπά τη διαφθορά. Ήδη μάλιστα υπάρχει δεύτερο πόρισμα για μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Παρασκήνια: Έρχεται νέο πόρισμα φωτιά για μεγάλη φαρμακευτική!»

Έλεγχοι και στον ΕΟΦ

Ωστόσο πριν από όλα, αναμένεται να ξεσκονιστεί ο ΕΟΦ και τα αρχεία του, αφού όλα σε σχέση με την τιμολόγηση ξεκινούν εκεί. Γι αυτό και αναμένεται να γίνουν φύλλο και φτερό όλα τα σχετικά αρχεία του Οργανισμού.

Ειδικότερα τα Δελτία Τιμών με τα οποία ορίζονται οι τιμές των φαρμάκων, ξεκινούν από την πρόταση προς διαβούλευση που αναρτά ο ΕΟΦ.

Με βάση τη διαδικασία, και έπειτα από τη δημόσια ανάρτηση των νέων τιμών, ακολουθούν τυχόν ενστάσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες επί του προτεινόμενου Δελτίου Τιμών.

Οι ενστάσεις των εταιρειών στη συνέχεια εξετάζονται από την ειδική επιτροπή τιμών του υπουργείου Υγείας.
Όσες ενστάσεις γίνονται δεκτές, καταλήγουν και πάλι στον ΕΟΦ προς διόρθωση.
Ερωτήματα για τις τιμές

Πάντως άγνωστο είναι ακόμη ποιος ελέγχει τα όσα προτείνει ο ΕΟΦ και αν οι τιμές που αναρτώνται είναι ορθές. Άλλωστε στη διαδικασία εμπλέκονται και ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, ανατίθεται η αρχική έκδοση των τιμών.

Ταυτόχρονα πολύ συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία 24ωρα στην αγορά φαρμάκου, σχετικά με τον αριθμό των Δελτίων Τιμών που εκδόθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια. Ενδεικτικό είναι πως το 2015 εκδόθηκε μόνο ένα Δελτίο Τιμών και όχι δύο όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις μας στους δανειστές.

Να σημειωθεί πως με τα νέα Δελτία Τιμών μειώνονται περαιτέρω οι τιμές των φαρμάκων και εξοικονομούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου