Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Μητρώο με τα προϊόντα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ


Στην πλήρη καταγραφή των ιατροτεχνολογικών υλικών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους και του «προφίλ» των παρόχων που διαθέτουν αυτά τα υλικά, προχωρά ο Οργανισμός.

Στο πλαίσιο της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας σύναψης συμβάσεων που είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα, οι ιδιώτες πάροχοι ιατρικών ειδών και υλικών (επιθέματα, υλικά σακχαρώδους διαβήτη, αναπνευστικές συσκευές, ορθοπεδικά είδη, σκευάσματα ειδικής διατροφής κ.ά.) οφείλουν να εντάξουν τα προϊόντα τους σε ειδικό μητρώο, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ποιότητας και να καταθέσουν δικαιολογητικά που πιστοποιούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να διαθέτουν προϊόντα στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος, ήρθαν στην επιφάνεια περιπτώσεις παρόχων με υλικά από Αίγυπτο, Πακιστάν, Ινδία που δεν διέθεταν πιστοποίηση ή δεν κυκλοφορούσαν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, πάροχοι με πιστοποιήσεις κατά ISO που είχαν λήξει, καθώς και πάροχοι που δεν είχαν καταβάλει ποτέ το παράβολο τέλους ετοιμότητας στον ΕΟΦ, όπως όφειλαν, με αποτέλεσμα να διαθέτουν παρανόμως τα υλικά τους στην ελληνική αγορά.

Εως σήμερα, στο μητρώο έχουν ενταχθεί περίπου 6.000 προϊόντα, ενώ αίτηση για σύναψη σύμβασης έως χθες είχαν υποβάλει στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον λόγο, 611 πάροχοι από τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Προϋπόθεση για να μπορεί να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα προϊόντα τους είναι αυτά να κυκλοφορούν σε τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες της Ευρώπης. Ηδη, συμβάσεις έχουν συναφθεί με 254 παρόχους -εκ των οποίων 142 διαθέτουν ορθοπεδικά και αναπνευστικά είδη, 23 προϊόντα ειδικής διατροφής και 89 λοιπά αναλώσιμα υλικά- και επιπλέον 200 αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των ειδών παρέχονται και από τα φαρμακεία. Στο πλαίσιο της νέας σύμβασης, οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να προπληρώνουν τον πάροχο, ο οποίος αποζημιώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα η σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υπηρεσιών ειδικής αγωγής και με τους οπτικούς. Ειδικά για την ειδική αγωγή, επιτροπή που συστήθηκε στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών αλλά και τις προδιαγραφές των χώρων στους οποίους παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες.

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η διαδικασία χορήγησης «άυλων ταινιών γνησιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που διαθέτουν, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά περιπτώσεις διπλής και τριπλής αποζημίωσης του Οργανισμού για το ίδιο ακριβώς προϊόν. Οι εισαγωγείς των προϊόντων θα αιτούνται στον ΕΟΠΥΥ αυτές τις άυλες ταινίες γνησιότητας (bar code), που θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά κατά την εκτέλεση της συνταγής χορήγησης του υλικού στον ασφαλισμένο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου