Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Αλλάζουν χέρια οι διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Αλλαγές στον τρόπο διαπραγμάτευσης των τιμών των ακριβών φαρμάκων, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, στόχος είναι πλέον να γίνονται οι διαπραγματεύσεις απ’ ευθείας με το υπουργείο Υγείας και όχι με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς βέβαια να καταργείται η Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί.

Υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι καιρό τώρα υπήρχε η σκέψη στην οδό Αριστοτέλους, έπειτα και από σχετικές εισηγήσεις, οι διαπραγματεύσεις να «ανήκουν» στο υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.
Φαίνεται όμως ότι πλέον το σχέδιο προωθείται.

Βέβαια στην περίπτωση αυτή αλλάζει και ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ ο οποίος υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε ως ανεξάρτητος οργανισμός ο οποίος θα αγόραζε υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους του, κερδίζοντας τις καλύτερες δυνατές τιμές και μέσα από διαπραγματεύσεις.

Επί της ουσίας ωστόσο ελάχιστη σημασία έχει αν τα «παζάρια» για τις τιμές των ακριβών φαρμάκων μεταφερθούν στην οδό Αριστοτέλους, καθώς μέχρι στιγμής η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει.

Αποτέλεσμα όμως είναι να έχουν λιγότεροι ασθενείς πρόσβαση σε νέες θεραπείες από ότι θα μπορούσαν, αφού η φαρμακευτική δαπάνη είναι συγκεκριμένη.

Παρότι εδώ και δύο χρόνια οι κυβέρνηση επαίρεται πως θα μειώσει δραστικά τις τιμές στα ακριβά φάρμακα ακόμη και κατά 50%, μέχρι στιγμής, οι τιμές παραμένουν …απείραχτες. Ούτε καν για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού μόλις πρόσφατα έγινε επανεκκίνηση των συνομιλιών αλλά με ρυθμούς …χελώνας.
Με ρυθμούς …χελώνας και τα νέα μέτρα

Από την άλλη όμως ούτε τα περιβόητα μέτρα για τη νέα φαρμακευτική πολιτική έχουν προωθηθεί.
Παρότι και αυτά συζητούνται εδώ και …δύο χρόνια, τώρα όλες οι πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως θα «περάσουν» μετά την αξιολόγηση.

Μάλιστα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr, πως θα προωθηθούν μόνο συγκεκριμένες αλλαγές και όχι το σύνολο των μέτρων που είχαν διαφημιστεί δεόντως, για άγνωστους λόγους.

Με βάση τις ίδιες πηγές, θα ψηφιστεί κυρίως το θέμα της εισαγωγής νέων φαρμάκων με νέο τρόπο. Δηλαδή για να διατεθεί ένα νέο φάρμακο στη χώρα μας, θα πρέπει νωρίτερα να έχει κυκλοφορήσει σε 6 χώρες που διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης (ΗΤΑ), από όπου και θα προκύπτουν οι τιμές.

Άλλωστε το θέμα της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων και η δημιουργία του αντίστοιχου φορέα (ΗΤΑ) προβλέπεται και από τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου