Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Σαφάρι ελέγχων για αλλοδαπά POS



Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Τα ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών δεν ελέγχουν μόνο αν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες αποδείξεις από την ταμειακή μηχανή. Ελέγχουν και αν η συσκευή ηλεκτρονικής χρέωσης καρτών POS που έχει εγκατασταθεί στην επιχείρηση είναι διασυνδεδεμένη με τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό.

Το φαινόμενο είχε πάρει διαστάσεις μέχρι το περασμένο καλοκαίρι όταν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχαν εντοπίσει συσκευές οι οποίες ήταν διασυνδεδεμένες με τράπεζες της Βουλγαρίας ή της Μάλτας και είχαν εγκατασταθεί κατά κύριο λόγο από επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής σε τουριστικές περιοχές.

Ωστόσο, το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εκλείψει και, σύμφωνα με όσα είπε χθες στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένα οδηγίες στα συνεργεία που διενεργούν μερικούς επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, οι ελεγκτές ζητούν από τους ελεγχόμενους που έχουν εγκαταστήσει POS δικαιολογητικά τα οποία αποδεικνύουν ότι η συσκευή έχει εγκατασταθεί από εγχώριο και όχι από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά το καλοκαίρι, οι συσκευές που είχαν διατεθεί μέσω ελληνικής εταιρείας είχαν αναπτυχθεί από αλλοδαπό πάροχο ηλεκτρονικών πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε είσπραξη που πραγματοποιούσε η επιχείρηση που το είχε εγκαταστήσει μεταφερόταν αυτόματα σε λογαριασμό του εξωτερικού που τηρούσε ο καταστηματάρχης. Μάλιστα, του είχε χορηγηθεί και κάρτα με την οποία μπορούσε να προχωρήσει σε ανάληψη των ποσών από ελληνικό ATM χωρίς να τον περιορίζουν όσον αφορά στα ποσά τα capital controls. Με αυτόν τον τρόπο δεν καταγράφονταν τα έσοδά του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και έτσι δεν μπορούσε να γίνει και διασταύρωση αν είχε εκδώσει αποδείξεις για τις πωλήσεις που είχε κάνει.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μέχρι την επιβολή των capital controls οισυγκεκριμένες συσκευές ήταν καθόλα νόμιμες αφού δεν υπήρχαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το θέμα έθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος, με επίκαιρη ερώτησή του, επισήμανε ότι "υπάρχουν μέθοδοι απάτης και η πολιτεία πρέπει να θωρακίσει τις συναλλαγές, ώστε να μην διαρραγεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών".

Όσον αφορά στις χρεώσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις για τις εισπράξεις μέσω καρτών η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι η ρυθμιζόμενη με τον Κανονισμό 2015/751 τραπεζική προμήθεια αφορά εκείνη που καταβάλλεται μεταξύ διαφορετικών παρόχων πληρωμών τραπεζών και δεν σχετίζεται με το τιμολόγιο της τράπεζας έναντι εμπόρων και καταναλωτών. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών διαμορφώνεται με βάση τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού καθώς και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με τις τράπεζες, προκειμένου να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι προμήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου