Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Τα «δίνουν όλα» οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής- Καλούν τον πρωθυπουργό να επέμβει

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Η μείωση κατά 50% του προϋπολογισμού για τις ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων έχουν ξεσηκώσει λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και παιδοψυχολόγους που απασχολούνται στα 2000 κέντρα ειδικής αγωγής που λειτουργούν στην χώρα. Μετά την διαμαρτυρία στην Βουλή, σήμερα δίνουν συνέντευξη Τύπου ενώ χθες βράδυ κάλεσαν τον πρωθυπουργό να επέμβει για την επίλυση του ζητήματος. Ακόμα μεγαλύτερη είναι -όπως είναι φυσικό- η αγωνία γονιών που δεν μπορούν να πληρώνουν από την τσέπη τους τις θεραπείες για τα παιδιά τους.

Όπως αναφέρουν στο χθεσινό κάλεσμά τους οι εργαζόμενοι στα κέντρα ειδικής αγωγής, "εμείς, οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών-επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουμε ειδικές θεραπείες σε παιδιά, εφήβους καθώς και στους γονείς τους, και περιγράφονται ως «Ειδική Αγωγή» στο άρθρο 17 του ΕΚΠΥ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Ως επιστήμονες ανησυχούμε για την υποβάθμιση και την υπονόμευση των υπηρεσιών μας με άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά και στους εφήβους που χρήζουν θεραπευτικών παρεμβάσεων όπως συνεδρίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ατομικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Συμπεριφοράς, καθώς:

- Η δαπάνη που προβλέπεται για τις συγκεκριμένες θεραπείες για το έτος 2017 μειώθηκε σχεδόν στο ΜΙΣΟ.
- Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (γονείς & παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς αποζημίωση για τις συνεδρίες που πραγματοποιούν με τους θεραπευτές που αυτοί έχουν επιλέξει.
- Μειώνεται η συχνότητα και η ποιότητα των παραπάνω υπηρεσιών καθώς και η προσβασιμότητα των ασφαλισμένων σε αυτές.

Οι Γενικές Συνελεύσεις των επιστημονικών συλλόγων Λογοθεραπευτών, των Εργοθεραπευτών, της Eλληνικής Εταιρείας Νευροεξελικτικής Αγωγής και του Σωματείου Ιδιοκτητών Κέντρων αποφάσισαν ομόφωνα πως η προτεινόμενη σύμβαση υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

1) Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να συνεχίσει το ισχύον καθεστώς κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος για να συζητηθούν και να προταθούν λύσεις επί της ουσίας για τον εξορθολογισμό της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή.
2) Καλούμε το υπουργείο Υγείας να μη μειώσει τη χρηματοδότηση για τις δαπάνες της Ειδικής Αγωγής σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στον Ν 4447/2016 και να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των χώρων παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής /Ειδικών Θεραπειών.
3) Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να επιληφθεί επί του θέματος και να δοθεί άμεσα λύση.
4) Καλούμε τους γονείς και τις οικογένειες που μας έχουν επιλέξει και λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας να στηρίξουν την προσπάθειά μας για βιώσιμες, δίκαιες και ωφέλιμες λύσεις τόσο για τα παιδιά όσο και για τους επαγγελματίες της «ειδικής αγωγής» και, τέλος,
5) καλούμε όλους τους συναδέλφους, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στους περίπου 2000 χώρους και δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής“ να συνταχθούν μαζί μας στον αγώνα για την αξιοπρέπεια παιδιών και επιστημόνων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – (ΣΕΛΛΕ)
Τηλ.210 3848362, e-mail: info@selle.gr, www.selle.gr
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ (ΠΣΛ) www.logopedists.gr
Τηλ. 2107779901, e-mail: info@logopedists.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΛΟΓΟΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - Ε.Σ.Λ.Λ.Ε.
e-mail: eslle.ds@yahoo.com
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ-ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ (ΠΕ)
e-mail: info@logotherapia.gr
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ -ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΛΛΕ)
www.logopaedists.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ (ΣΕΕ)
Τηλ. 2103228979, 6973200914 e-mail: info@ergotherapists.gr
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ e-mail: dschildmentalhealth@gmail.com
https://www.facebook.com/somatio.protovathmias/-
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΕΥΡΟΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΕΕΝΑ)
Τηλ. 6976969767 www.eena.gr, email: eena.contact@gmail.com
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
e-mail: initiativepsy@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου