Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ξεκίνησαν πάλι οι διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των ακριβών φαρμάκων και ειδικά της Ηπατίτιδας, μετά από μήνες διακοπής και αδράνειας στην οδό Αριστοτέλους.

Στα «παζάρια» και πάλι το υπουργείο Υγείας με τις φαρμακευτικές εταιρείεςπροκειμένου να επιτύχει χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα για την Ηπατίτιδα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και μήνες αλλά είχαν παγώσει με διάφορες δικαιολογίες.

Αποτέλεσμα ήταν η προμήθεια φαρμάκων να γίνεται σε υψηλές τιμές, και να μην υπάρχει πρόσβαση σε όλους τους ασθενείς καθώς τα κονδύλια ήταν συγκεκριμένα. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις σχετικές λεπτομέρειες: «Ακριβά φάρμακα χωρίς διαπραγμάτευση! Γιατί κόπηκαν τα «παζάρια»
Διαπραγματεύσεις από την αρχή

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε και πάλι, παρότι με αργά βήματα και με άγνωστο τον χρόνο ολοκλήρωσης.
Πάντως πριν από λίγες ημέρες (την περασμένη Παρασκευή) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάλεσε τις εταιρείες που διαθέτουν φάρμακα για την Ηπατίτιδα προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου το διάλογο για τις μειώσεις των τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, ζητήθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρίες να καταθέσουν σχετικές προτάσεις μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Οι προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα πιθανό ποσοστό έκπτωσης, όσο και τα επιστημονικά κριτήρια που θα πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου ένα φάρμακο να αποζημιώνεται και να δίνεται στους ασθενείς.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις αυτές ξεκίνησαν ξανά για τα …μάτια του κόσμου, καθώς τα όποια μέτρα για τη νέα φαρμακευτική πολιτική θα αργήσουν πολύ και δεν αποκλείεται να περάσουν κι άλλοι μήνες χωρίς αλλαγές ουσιαστικές.

Πάντως η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων για τα φάρμακα είναι πλέον σε πλήρη σύνθεση μετά και τη συμπλήρωση δύο μελών τα οποία αντικατέστησαν δύο πρόσωπα που είχαν παραιτηθεί. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα ονόματα που συνθέτουν πλέον την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα ακριβά φάρμακα: «Νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης για εκπτώσεις στα φάρμακα! Όλα τα ονόματα»

Να σημειωθεί ότι τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων τις επιδιώκουν και οι Σύλλογοι ασθενών, καθώς όσο θα μειώνονται οι τιμές τόσο θα καλύπτονται θεραπευτικά περισσότεροι πάσχοντες.
Από την άλλη, εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις τιμές των φαρμάκων της Ηπατίτιδας, η φόρμουλα που θα ακολουθεί θα αποτελέσει πρότυπο και για τα υπόλοιπα ακριβά φάρμακα ώστε να κουρευτούν και οι δικές τους τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου