Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Φυσικοθεραπευτές: Επιδιώκουν καλύτερη ‘’οχύρωση’’ του επαγγέλματος

O ΠΦΣ κάνει ενέργειες προάσπισης του επαγγέλματος εκτός και εντός των ελληνικών τειχών. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) με εκπροσώπους των σχολών φυσικοθεραπείας της χώρας.


Καλύτερη «οχύρωση» του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή θα επιδιώξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), τόσο εκτός όσο και εντός των ελληνικών τειχών, καθώς όπως φαίνεται οι «αλεξιπτωτιστές» που έχουν διεισδύσει στον χώρο αυξάνουν ραγδαία. Εξ ου λοιπόν και η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Τμήματος ER του Παγκόσμιου Οργανισμού Φυσικοθεραπείας WCPT κ. Γκορία, στις 17/2/2017. Ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση του ΠΣΦ, προκειμένου να τεθούν και να εξεταστούν από κοινού διάφορα ζητήματα, όπως η εκπαίδευση, η επαγγελματική αναγνώριση, τα ερευνητικά προγράμματα, η κατανομή φυσικοθεραπευτών στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα και γενικότερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΦΣ κάνει ενέργειες προάσπισης του επαγγέλματος και στην εσωτερική αγορά, όπως επιβεβαιώνει η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών μεταξύ του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) με εκπροσώπους των σχολών φυσικοθεραπείας της χώρας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Γιώργος Γιόφτσος και εκπρόσωποι των τεσσάρων σχολών φυσικοθεραπείας (οι κύριοι Γεωργούδης, Σπανός, Κούτρας και Καλίστρατος). Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε το πλαίσιο αναγνωρίσεων που ακολουθείται από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), ενώ από την άλλη παρουσιάστηκαν οι κινήσεις του ΚΔΣ και εξετάστηκε ο τρόπος των περαιτέρω δράσεων που σκοπεύει να ακολουθήσει για την προστασία και την αναγνώριση του επαγγέλματος.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), κ. Πέτρος Λυμπερίδης, αναφερόμενος στο πρόβλημα της αντιποίησης του επαγγέλματος, είχε τονίσει ότι:

«Μόνο πιστοποιημένοι φυσικοθεραπευτές – μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών έχουν το νόμιμο δικαίωμα, την επιστημονική κατάρτιση, την ικανότητα και την ευαισθησία να αντιμετωπίσουν υπεύθυνα το πρόβλημα αυτό. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους από επικίνδυνες και αμφιλεγόμενες πρακτικές άγνωστων “θεραπευτών”, δεν πρέπει να συγχέουν την φυσικοθεραπεία με την ευεξία και τη γυμναστική και δεν πρέπει να γίνονται θύματα εξαπάτησης των προσδοκιών τους’’.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα για τον κλάδο –αλλά και γενικά για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας- καλά κρατούν, όπως επιβεβαιώνουν οι διαμαρτυρίες των εκατοντάδων μελών του ΠΦΣ που δεν μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην προκήρυξη 7Κ/2016 του ΑΣΕΠ, καθώς ο ιστότοπος του τελευταίου δεν λειτουργεί και βρίσκεται σε αναστολή «λόγω συντήρησης». Ήδη, ο ΠΦΣ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον ΑΣΕΠ με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό Ανδρέα και στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη Παύλο, ζητώντας παράταση της προθεσμίας αποστολής των δικαιολογητικών για τη συγκεκριμένη προκήρυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου