Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΕΟΠΥΥ: Προσωρινό «παράθυρο» για τους παρόχους υγείας που δεν θα συμβληθούν



Λήγει την Τρίτη 24 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων και παρατηρήσεων των παρόχων υγείας (Λογοθεραπευτών και Οπτικών) προς τον ΕΟΠΥΥ, με στόχο να ξεκινήσουν οι νέες συμβάσεις που σχεδιάζει η διοίκηση του Οργανισμού. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου 
- Onmed.gr

Αυτό σημαίνει ότι από τις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει το νέο καθεστώς των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ και ότι οι ασφαλισμένοι για να μην πληρώνουν (είτε υπηρεσίες, είτε προιόντα και αναλώσιμα) θα πρέπει να αξιοποιούν τους συμβεβλημένους παρόχους υγείιας.

Οι Λογοθεραπευτές (και ειδικότερα οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών-­επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες), όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, αντιδρούν εντονότατα με το κείμενο των συμβάσεων, τονίζοντας πως είναι βιαστικές και πρόχειρες, καταγγέλλοντας παράλληλα τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας.

Με τις νέες συμβάσεις που σχεδιάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, απειλείται η βιωσιμότητα των 2.000 με 2.500 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Οι Οπτικοί, από την άλλη πλευρά, πραγματοποίησαν χθες τη Γενική τους Συνέλευση και η γραμμή που κυριάρχησε ήταν ο κλάδος να εξετάσει με ψυχραιμία τις νέες συμβάσεις με τον Οργανισμό.

Ασφαλείς πληροφορίες από τον ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι σε περίπτωση που κάποιοι πάροχοι δεν συμβληθούν με τον Οργανισμό θα υπάρξει ένα προσωρινό διάστημα για το οποίο θα ισχύει η αποζημίωση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επιβαρύνονται οι γονείς που χρησιμοποιούν τους επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής και δεν θα δυσκολεύονται οι πάροχοι. Από την πλευρά του Οργανισμού δεν ξεκαθαρίζεται ποιο είναι το χρονικό αυτό «παράθυρο» που αφήνει, αλλά οπωσδήποτε πρόκειται για μια κίνηση σημαντική, η οποία καταδικνύει ότι η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζει με αναλγησία κρίσιμα ζητήματα που αφορούν γονείς και παιδιά (μιλώντας για το θέμα της Ειδικής Αγωγής).

Σύμφωνα με τους Λογοθεραπευτές, «Χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στον αέρα σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της θεραπείας ειδικής αγωγής των μελών τους (παιδιών αλλά και ενηλίκων), καθώς δεν γνωρίζουν τι θα πράξουν από την ερχόμενη Τετάρτη –ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι από τις 25 Ιανουαρίου δεν θα γίνονται δεκτές υποβολές δαπανών και αιτήσεις για αποζημίωση από τους ασφαλισμένους, παρά μόνο από τους συμβεβλημένους επιστήμονες ειδικής αγωγής, εφόσον αυτοί συμβληθούν με τον Οργανισμό μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών.

Να σημειωθεί ότι ο όρος «ειδική αγωγή» περιγράφει τις ειδικές θεραπείες που απευθύνονται κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε παιδιά και εφήβους –συχνά και στους γονείς τους– που παρουσιάζουν γλωσσική διαταραχή, μαθησιακή δυσκολία, νοητική υστέρηση, αισθητηριακή διαταραχή (βαρηκοΐα-κώφωση, μειωμένη όραση), ψυχική διαταραχή και κινητική δυσκολία. Εκτιμάται ότι αφορούν το 10% του προσχολικού και το 7% του σχολικού πληθυσμού (δηλαδή περισσότερα από 100.000 παιδιά).

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα με κάθε προσπάθεια της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για εξορθολογισμο των δαπανών και αναδιανομής των υπαρχόντων περιορισμένων οικονομικών του πόρων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και προσθέτει: 

«Οι σπατάλες και οι υπερβολές του παρελθόντος πρέπει να εκλείψουν στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, με την ένταξη στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογραφησης και ελέγχου δαπανών και εκκαθάρισης κάθε δαπάνης που πραγματοποιείται και κάθε υπηρεσίας που παρέχεται και μάλιστα, όπως έχουμε επανειλημμένα ζητήσει, σε πραγματικό χρόνο. Πιστεύουμε ότι ο ίδιος τρόπος υποβολής και ελέγχου δαπανών θα πρέπει να ισχύσει και για το Δημόσιο σύστημα υγείας, διότι οι πόροι του ΕΟΠΥΥ προέρχονται από χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη» καταλήγουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως συμφωνεί με τις κινήσεις του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου