Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Οι «γκρίζες» προβλέψεις του ασφαλιστικού! Προς λουκέτο δεκάδες μικρά ιατρεία

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report

Με τα πιο γκρίζα χρώματα προβλέπουν το επαγγελματικό τους μέλλον, εκατοντάδες ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί μετά το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.

Δε φθάνει που χιλιάδες ιδιώτες γιατροί περιμένουν μήνες να πάρουν τα κουρεμένα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, η νέα χρονιά ξεκίνησε και με τη δαμόκλειο σπάθη του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος.

Οι αριθμοί δε …βγαίνουν καθώς οι υπολογισμοί προβλέπουν ξεκάθαρα πως οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, θα ξεπερνούν το 75% των εισοδημάτων τους. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές λόγω κρίσης, αλλά και με τις μόνιμα καθυστερημένες αποπληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, οι πιο απαισιόδοξοι προβλέπουν ότι πολλά μικρά ιατρεία και εργαστήρια θα βάλουν λουκέτο μέσα στο 2017.

Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι ο νόμος άρχισε ήδη να εφαρμόζεται, με κάποιες διευκρινίσεις που αναμένεται ακόμη να δοθούν από το αρμόδιο υπουργείο, τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών συνεχίζουν να παλεύουν προκειμένου να ανακληθεί ο νόμος, κάτι που θεωρείται φυσικά απίθανο. Και για του λόγου του αληθές δείτε ΕΔΩ τις απώλειες του ιατρικού κλάδου: «Πόσα χάνουν και τι θα πληρώνουν οι γιατροί με το νέο ασφαλιστικό! Αναλυτικά ανά κατηγορία»

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας αυτός της Αθήνας (ΙΣΑ), έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη δικαιοσύνη προκειμένου ο νόμος να αλλάξει.

Ο ΙΣΑ μάλιστα επισημαίνει ότι προετοιμάζει σειρά ένδικων παρεμβάσεων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανατρέψει τις βαριές επιπτώσεις του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος.
Από την άλλη επιχειρεί να ξεσηκώσει τον ιατρικό κόσμο έστω και την τελευταία στιγμή και παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν την εφαρμογή του νόμου μια χαμένη υπόθεση.

Γι αυτό και ο ΙΣΑ καλεί τους εκπροσώπους των επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων και των φορέων σε έκτακτη συγκέντρωση στα γραφεία του ΙΣΑ στις 25-1-2017, ενώ θα διοργανώσει μεγάλη πανιατρική συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο, στις 4/2/2017 στο πλαίσιο της οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις.

Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει κι άλλο όμως για τον κλάδο, καθώς η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικής κάρτας (POS) στα ιδιωτικά ιατρεία, θα αυξήσει και τις εισφορές προς τις τράπεζες, δεδομένου πως σε κάθε συναλλαγή παρακρατείται ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Διαβάστε ΕΔΩ: «Πως θα χρησιμοποιούν οι γιατροί τα POS στα ιατρεία! Όλες οι πληροφορίες».

Πληροφορίες πάντως του HealthReport.gr αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην προβεί σε καμία ουσιαστική διορθωτική κίνηση στο νέο σύστημα και επειδή υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών και επειδή σε πολιτικό επίπεδο η ΝΔ έχει υποστηρίξει πως να εκλεγεί θα καταργήσει το νόμο.

Πλέον είναι και θέμα πολιτικής επικράτησης και επιβολής, έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο HealthReport.gr, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και δεν αλλάζουν προκειμένου να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες βάδιζε σε θολά μονοπάτια.
Στα δικαστήρια και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών για το ασφαλιστικό

Τη δικαστική οδό θα ακολουθήσει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών προκειμένου να προσβάλει τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό.

Το θέμα αυτό το οποίο αφορά τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015, μετά την Υπουργική Aπόφαση και των εγκυκλίων που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Σ.Φ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Το Κ.Δ.Σ αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει τον Νομικό σύμβουλο, προκειμένου να διερευνήσει τον πλέον ορθό τρόπο προσβολής του Νόμου, σε συνεργασία με τους άλλους επιστημονικούς κλάδους, που επίσης θίγονται από τον συγκεκριμένο Νόμο.

3 σχόλια:

  1. Απέναντι στα νταβατζιλήκια των Νονών της ελληνικής πολιτικής νύχτας υπάρχει μόνο μία λύση ! Εταιρεία με έδρα στην Βουλγαρία και μόλις ......10% φόρο εισοδήματος χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση ! Με ττον πολιτικό ......υπόκοσμο της χώρας μας δεν έχουν νόημα οι συζητήσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ έντονες αυτές οι αντιδράσεις. Επαναστατικές θα έλεγα για το ιατρικό σώμα το οποίο χρόνια τώρα κοιμάται στο όνομα του όρκου του Ιπποκράτη. Απλά να προσέξουμε μη σκίσουμε κανένα καλσόν από την υπερβολική κινητοποίηση. Η λύση είναι μία: καμία σύμβαση με το κράτος, καμία σχέση με το κράτος, αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση άμεσα και διακοπή χορήγησης βεβαιώσεων και πιστοποιητικών θανάτου. Τότε μόνο έχουμε πιθανότητα να πετύχουμε κάτι...όταν ξεσηκωθούν μαζί μας οι νεκροθάφτες και οι παπάδες που βγάζουν ένα σκασμό λεφτά στο όνομα του Θεού και μόνο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10 ευρω η επισκεψη 75% οι κρατησεις 2.5 ευρω καθαρα επι 200 επισκεψεις 500 ευρω στην τσεπη καθυστερημενα.Αρα το κρατος σου κλεινει το ματι να παρεις τα επιπλεον απο τους ασθενεις αλλα ουκ αν λαβεις παρα του μη εχοντος.Αρα λυση δεν υπαρχει ουτε με το κλεισιμο του ιατρειου.Ειμαστε για κλαματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή