Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Σύσταση εμβολιασμού σε εργαζόμενους των προσφυγικών δομών


Να κάνουν όλα τα εμβόλια που προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών καλεί όσους ενήλικες εργάζονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών ή έρχονται συστηματικά σε άμεση επαφή με πρόσφυγες-μετανάστες, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.


Ειδικότερα, η οδηγία αυτή απευθύνεται σε άτομα που εργάζονται στην:
Υποδοχή, γενική φροντίδα, σίτιση, καθαριότητα
Φύλαξη, διάσωση
Εκπαίδευση, ψυχαγωγία
Ιατρο-νοσηλευτική φροντίδα
Άλλες περιπτώσεις

Η σύσταση της ΓΓ Δημόσιας Υγείας βασίζεται σε σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία συνεκτίμησε τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ιδιαίτερα συστήνεται ο εμβολιασμός των προαναφερόμενων ατόμων με το τριδύναμο εμβολίου MMR (ιλαρά, ερυθρά-παρωτίτιδα) για όσους που γεννήθηκαν μετά το 1970, καθώς όσοι γεννήθηκαν πριν από το έτος αυτό έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, αποκτήσει ανοσία από φυσική νόσηση. Επίσης, συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της ανεμοβλογιάς (για τα άτομα χωρίς ιστορικό νόσου) και για τα άτομα που έχουν πιθανότητα να μολυνθούν μέσω της εντεροστοματικής οδού συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Α.

«Ήδη με μία δόση εμβολιασμού με τα παραπάνω εμβόλια επιτυγχάνεται προστασία σε πολύ υψηλό ποσοστό όσων εμβολιάζονται, ενώ με δύο δόσεις επιτυγχάνεται προστασία στο σύνολο σχεδόν των εμβολιασθέντων» υπογραμμίζει η ΓΓ Δημόσιας Υγείας.

Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει δωρεάν είτε από συμβεβλημένους ιατρούς είτε σε δομές του ΠΕΔΥ, αρκεί το εμβόλιο να έχει συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά.

Επισημαίνεται ότι όσοι ενήλικες έχουν τεκμηριωμένα νοσήσει με τα παραπάνω νοσήματα (διάγνωση από ιατρό ή ορολογικός έλεγχος) δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός πάντως με τα προαναφερόμενα εμβόλια κατά το παρελθόν (τον οποίο ενδεχομένως ο εργαζόμενος αγνοεί), δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου