Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΕΟΠΥΥ: Διχασμένοι για τις συμβάσεις οι πάροχοι – “Ναι” από ψυχιατρικές και κέντρα αποκατάστασης



Δύο "ναι" και ένα "όχι" έχει λάβει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή συμβάσεων με ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και φορείς ειδικής αγωγής αντίστοιχα.

ΙΑΤRONET.GR

Θετική ανταπόκριση έχει βρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από μία σειρά παρόχων, οι οποίοι εκφράζονται με πολύ θετικά λόγια για τους επικεφαλής του Οργανισμού.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών και η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης. Αρνητικοί, ωστόσο, είναι οι φορείς ειδικής αγωγής, οι οποίοι προχωρούν σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας για τις περικοπές 50% στο σχετικό κονδύλι.

Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδας, που εκπροσωπεί το σύνολο των κλινικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με συνολική δυναμικότητα 5.500 κλινών, εκτιμά πως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει επιδείξει την δέουσα ευαισθησία και κάνει φιλότιμες προσπάθειες να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της διατήρησης της βιωσιμότητας των κλινικών.

Δεν μπορεί, ωστόσο, να πράξει διαφορετικά, καθώς ο κύριος όγκος των εσόδων των ψυχιατρικών κλινικών προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ, σε ποσοστό που ίσως να υπερβαίνει το 90%.

Στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών στην Υγεία, οι ψυχιατρικές κλινικές έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές (μέσω των μηχανισμών clawback και rebate) που σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνούν το 50%.

Το προεδρείο της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών επισημαίνει ότι είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε η λειτουργία ολοκλήρου του συστήματος Υγείας να καταστεί ισότιμο και δίκαιο μεταξύ των πυλώνων που το αποτελούν (δημόσιος και ιδιωτικός).

Για πρώτη φορά – σημειώνει – έρχεται αντιμέτωπο με ευήκοα ώτα και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αντιλαμβάνεται, κατανοεί και πράττει προς το συμφέρον όλων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση προσδοκά τη σύναψη νέας, βιώσιμης σύμβασης, η οποία θα άρει τις όποιες αδικίες έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες διοικήσεις.

Αποκατάσταση

Σε ανάλογο πνεύμα είναι και η τοποθέτηση της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ), η οποία αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό εκπρόσωπο των κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας, με 21 μέλη και δυναμικότητα 1.890 κλινών.

Το προεδρείο της Ένωσης επισημαίνει πως έχει γίνει αντιληπτή από τον ΕΟΠΥΥ η κατάφωρη αδικία να τιμολογείς υπηρεσίες για τις οποίες ο νόμος περιγράφει ότι θα υπάρξει “κούρεμα” και επιβάλλει ΦΠΑ σε όλο το ποσό.

Έχει, επίσης, γίνει αντιληπτό το ότι το ελεγκτικό σύστημα του Οργανισμού έχει “γεράσει” και πως υπάρχουν άλλοι σύγχρονοι τρόποι να ελεγχθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Ένωση, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει πολλά να αντιμετωπίσει και θα συνεχίσει να κρίνεται...

Αγωγή

Στον αντίποδα, οι φορείς της ειδικής αγωγής ανησυχούν για την επίπτωση της περικοπής του σχετικού κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ κατά 50%.

Πρόκειται για συλλόγους και σωματεία επαγγελματιών - επιστημόνων και 2.000 νομικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, ειδικής διαπαιδαγώγησης, συμβουλευτικής, ατομικής ψυχοθεραπείας και θεραπείας συμπεριφοράς.

Οι εκπρόσωποι των φορέων σημειώνουν πως η προτεινόμενη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Καλούν το υπουργείο Υγείας να μη μειώσει τη χρηματοδότηση για τις δαπάνες της Ειδικής Αγωγής και να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των χώρων παροχής υπηρεσιών.

Καλούν τον ΕΟΠΥΥ να συνεχίσει το ισχύον καθεστώς κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος για να συζητηθούν και να προταθούν λύσεις επί της ουσίας για τον εξορθολογισμό της δαπάνης.

Καλούν, τέλος, τους γονείς και τις οικογένειες να στηρίξουν την προσπάθειά τους για βιώσιμες, δίκαιες και ωφέλιμες λύσεις τόσο για τα παιδιά όσο και για τους επαγγελματίες.

Δημ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Καλο ......ξεσκιδι στα κοροιδα τις Ψυχιατρικες που......γουσταρουν κιολας! Πηγαινε τους το clawback στο 90% Μπερσιμη για να ......εκστασιαστουν! Α ρε......νουμερα......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή