Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Με καθυστέρηση έρχεται το νέο ΠΕΔΥ! Όλα τα αγκάθια

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με καθυστέρηση θα φθάσει τελικά το νέο ΠΕΔΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την κυβέρνηση.

Παρότι εδώ και περίπου έναν χρόνο είχε διαφημιστεί δεόντως ότι το νέο ΠΕΔΥ θα έμπαινε σε πιλοτική εφαρμογή στις αρχές του 2017, τελικά τα σχέδια πάνε για το …δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μεταθέτει τις ημερομηνίες και αναφέρει: «Το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στο δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσουν να λειτουργούν 240 νέες δομές (Τοπικές Μονάδες Υγείας) σε 60 αστικά κέντρα, με την πρόσληψη 3000 περίπου οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από το ΕΣΠΑ».

Να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις των 3000 νέων γιατρών επρόκειτο να γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2017, ώστε το αργότερο έως τον Μάιο να έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του νέου ΠΕΔΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τις πρώτες δεσμεύσεις: «Προσλαμβάνονται 3050 νέοι γιατροί και προσωπικό στο νέο ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες».

Κακές σχέσεις και ΠΕΔΥ

Ωστόσο φαίνεται ότι οι καθυστερήσεις δεν είναι τυχαίες. Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται προβλήματα συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων και παραγόντων, δεδομένου ότι θα πρέπει να μετακινηθεί και προσωπικό για να ενισχύσει τις νέες δομές που θα δημιουργηθούν.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, φαίνεται ότι υπάρχει και ζήτημα έγκρισης των Ευρωπαϊκών Αρχών για το νέο ΠΕΔΥ, καθώς οι προσλήψεις θα γίνουν σε πρώτη φάση με κονδύλια ΕΣΠΑ. Δείτε ΕΔΩ τι είχε πει για τις προσλήψεις και το ΕΣΠΑ πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης: «Ετοιμάζονται οι προσλήψεις για το νέο ΠΕΔΥ! Πότε θα προκηρυχθούν για γιατρούς προσωπικό»

Την ίδια ώρα φαίνεται πως και οι κακές σχέσεις που υπάρχουν μέσα στο υπουργείο Υγείας στην ηγεσία, δυσκολεύουν την παραγωγή έργου και δημιουργούν διάφορες καθυστερήσεις, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Εκτός αυτού δεν έχει λυθεί και ακόμη το θέμα των παλαιών γιατρών του ΠΕΔΥ, οι οποίοι περιμένουν πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κατάθεση αιτήσεων ώστε να δηλώσουν οριστικά εάν προτιμούν το ιδιωτικό τους ιατρείο ή το δημόσιο σύστημα. Και αυτό χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι είναι πολλοί αυτοί που επέστρεψαν στο δημόσιο σύστημα διατηρώντας και τα ιδιωτικά τους ιατρεία, στηριζόμενοι σε δικαστικές αποφάσεις

2 σχόλια:

  1. Ακομη πολυ πισω θα πανε διοτι δεν υπαρχει......φραγκο! Αν θυμαστε ηδη ως το τελος του .......2016 θα λειτουργουσαν 60 ΤΟΜΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιλοτικά θα ειχαν ξεκινήσει σε 5 - 6 δήμους απο τον ιούνιο του 2016'

      Διαγραφή