Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η δαπάνη των ανασφάλιστων


Το περίγραμμα της πολιτικής που επιδιώκει να εφαρμόσει η Αριστοτέλους στην Υγεία και ιδιαίτερα στο χώρο του Φαρμάκου περιέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος στην ομιλία του στην Εκδήλωση Restoring the Healthcare of Greece. Προσδιόρισε, παράλληλα, το κόστος των ανασφάλιστων πολιτών, με τη φαρμακευτική δαπάνη που τους αναλογεί να ξεπερνά τα 62 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, η πολιτική που εφαρμόζεται αντιτίθεται στη διαφθορά, τη διαπλοκή και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Περιλαμβάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 20 νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αλλά και την αλλαγή από τον ΕΟΦ του καθεστώτος έγκρισης και πραγματοποίησης συνεδρίων.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μπασκόζος στα μέτρα ελέγχου της εισόδου των νέων σκευασμάτων. Όπως ανέφερε ενεργοποιείται η διαδικασία της ελεγχόμενης εισόδου, «ώστε κάθε νέο καινοτόμο φάρμακο που εισάγεται στην ελληνική αγορά να το αποκτούμε με σημαντική έκπτωση».

«Η αξιοποίηση συμφωνιών διαχείρισης της εισόδου στην αγορά του φαρμάκου είναι ένα βήμα προς την τιμολόγηση με βάση την αξία των προϊόντων, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ίσως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μια αλλαγή στα παρεχόμενα κίνητρα, αυτά που σχετίζονται με την τιμολόγηση σε εκείνα που σχετίζονται με τις διαδικασίες (όπως π.χ. η είσοδος στην αγορά, η στελέχωση, φορολογικές ελαφρύνσεις, η διαθεσιμότητα των κλινικών δεδομένων κ.α.)», σημείωσε.

Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας αναγνώρισε 4 πτυχές του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων: στην παραγωγική διαδικασία (κυρίως αφορούν εμβόλια, στην επάρκεια εισαγωγών (αφορούν κυρίως παλαιά φάρμακα και φάρμακα περιορισμένης χρήσης που δεν έχουν «εμπορικό ενδιαφέρον», αλλά και «ορφανά» φάρμακα), αλλά και λόγω παράλληλου εμπορίου ή λόγω απόσυρσης προϊόντων εξ’ αιτίας εξαιρετικά χαμηλών τιμών, καθώς στις «τεχνητές ελλείψεις», «με ευθύνη φαρμακευτικών εταιρειών προς χώρες με οικονομικά προβλήματα και δημοσιονομικούς περιορισμούς», όπως υποστήριξε.

Κατά τον κ. Μπασκόζο, πρέπει να ενισχυθεί συνολικά η παρέμβαση του δημοσίου στον τομέα του φαρμάκου και της έρευνας, να αλλάξουμε κατεύθυνση. Σήμερα, η κυβέρνηση κινείται σε πολλά επίπεδα για να βελτιώσει την κατάσταση στο συγκεκριμένο τομέα:
ενισχύει το κλίμα υπέρ της απόλυτης αντίθεσης στην διαφθορά, τη διαπλοκή και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος
έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 20 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ώστε να μην μπορεί κανείς να συνταγογραφεί όποιο φάρμακο θέλει για όποια θεραπεία, ή να προσπερνάει τα φτηνά φάρμακα για τα ακριβά
ενεργοποιήθηκε η διαδικασία της ελεγχόμενης εισόδου, ώστε κάθε νέο καινοτόμο φάρμακο που εισάγεται στην ελληνική αγορά να το αποκτούμε με σημαντική έκπτωση.
αλλάζει από τον ΕΟΦ το καθεστώς με το οποίο εγκρίνονται και πραγματοποιούνται τα συνέδρια
ενισχύεται το εργαλείο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο στόχος είναι οι δαπάνες του προϋπολογισμού να πηγαίνουν στα φάρμακα που είναι αναγκαία, όχι στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση.

«Το ύψος της δαπάνης φαρμάκου δεν είναι επαναστατικό μέτρο να μειωθεί σώνει και καλά, πρέπει αυτά τα θέματα να αντιμετωπιστούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες», συμπλήρωσε.

Ανασφάλιστοι

Αριθμούς γύρω από τους ανασφάλιστους και τις δαπάνες που απαιτήθηκαν για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη παρουσίασε ο κ. Μπασκόζος.

Σύμφωνα με το Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας δόθηκε η δυνατότητα σε 767.000 δικαιούχους με πολύ χαμηλό εισόδημα να έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, καλύπτοντας 190.788 ανασφάλιστους πολίτες για εργαστηριακές εξετάσεις αξίας 21,6 εκατ. ευρώ στις δημόσιες δομές και 274.222 για φάρμακα αξίας 62,7 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016. Από 1η Αυγούστου, στους δικαιούχους δωρεάν φαρμακευτικής κάλυψης, ήδη από 1-8-2016 82.000 εξ’ αυτών συνταγογραφήθηκαν και πήραν από τα ιδιωτικά φαρμακεία φάρμακα αξίας 19,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, δρομολογείται η κάλυψη των ανασφάλιστων με ιατρικά βοηθήματα, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και άλλες παροχές μέσω του ΕΟΠΥΥ για παθήσεις όπως ΣΔ, ΧΑΠ, Καρκίνος, Μεσογειακή Αναιμία.

«Συμπληρωματικά σ’ αυτά έρχεται το ΕΣΠΑ 2016-2020, με το οποίο επιδιώκουμε να καλύψουμε ένα μέρος των αναγκών του ΕΣΥ σε υποδομές και εξοπλισμό, αλλά κυρίως να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, τη στήριξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και Δημόσιας Υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Μπασκόζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου