Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Κρούσματα ψώρας σε ξενοδοχείο με πρόσφυγες. “Μπαλάκι” οι ευθύνες


Το αλαλούμ που επικρατεί στην υγειονομική διαχείριση του προσφυγικού έρχεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο, με αφορμή την ψώρα που έχει προσβάλλει άτομα που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια της Ν. Μάκρης Αττικής.

Σύμφωνα με το Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα, η μεταδοτική αυτή δερματική ασθένεια εκδηλώθηκε στο ξενοδοχείο Marathon Beach, δωμάτια του οποίου ενοικιάζουν τόσο η ΜΚΟ Praksis όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Τα κρούσματα, ωστόσο, καταγράφονται μόνο στον πληθυσμό των προσφύγων, τη φιλοξενία των οποίων έχει αναλάβει ο ΔΟΜ. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κοινωνικού Ιατρείου, η ψώρα έχει προσβάλλει περίπου 10 άτομα, από τα οποία τα 6 έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Αν και είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για επιδημία, η ασθένεια θα μπορούσε γρήγορα να επεκταθεί στο σύνολο των ενοίκων του ξενοδοχείου, χωρίς τη χορήγηση κατάλληλης θεραπείας στους προσβληθέντες, καθώς και χωρίς σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για την τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων υγιεινής.

Ο ΔΟΜ επισήμως δεν έχει πάρει θέση για το ζήτημα, ενώ η Praksis διαβεβαιώνει, από την πλευρά της, ότι κανένας πρόσφυγας που βρίσκεται υπό την ευθύνη της δεν έχει προσβληθεί από ψώρα.

Ερωτήματα προκύπτουν, στο μεταξύ, για το ρόλο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην υπόθεση, αφού σύμφωνα με το Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα δηλώνει… αναρμόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου