Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Τι λένε τα στοιχεία κυβέρνησης και εργαζομένων για τη χρηματοδότηση της Υγείας τη διετία ΣΥΡΙΖΑ



Αμφισβητεί το υπουργείο Υγείας τα στοιχεία που έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μειωμένη χρηματοδότηση κατά 200 εκατομμύρια ευρώ και διογκωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων.

IATRONET

Δεν ήταν μόνο η συγκέντρωση των εργαζομένων στην Υγεία την Τετάρτη, έξω από το μέγαρο Μαξίμου.

Η δεύτερη επέτειος της κυβέρνησης συνοδεύτηκε από σφοδρή ανταλλαγή επιχειρημάτων σχετικά με τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει πως το σχετικό κονδύλι είναι φέτος μειωμένο κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Συνδέει τη μείωση της χρηματοδότησης με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δίνοντας οπτικό υλικό από θάλαμο νοσοκομείου της Αττικής με κατσαρίδες να περιφέρονται στους τοίχους και μαξιλάρι χωρίς κάλυμμα (φωτό).

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος (φωτό δεξιά) καταγγέλλει την κυβέρνηση για ψεύτικες δεσμεύσεις στη δημόσια Υγεία.

Επικαλούμενος τα στοιχεία του τρέχοντος προϋπολογισμού, κάνει λόγο για μείωση του κονδυλίου κατά 200 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2016.

Η επιχορήγηση για τα νοσοκομεία και τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων βρίσκονται στο 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,1 δισ. στις μέρες της συγκεκριμένης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ μειώθηκε κατά 200 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το έτος 2016, ενώ είναι μηδενική η επιχορήγηση στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των οικονομικά αδυνάτων.

Με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι δημόσιες δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα ανέρχονται στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), όταν το μέσο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%.

Απάντηση

Στις αιτιάσεις της ΠΟΕΔΗΝ απάντησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παραθέτοντας τα παρακάτω στοιχεία:

Ο προϋπολογισμός του 2016 για τα νοσοκομεία περιελάμβανε έσοδα 2,095 δισ. ευρώ, τα οποία αναλύονται ως εξής: Επιχορήγηση τακτικού προϋπολογισμού 1,156 δισ., μεταβιβάσεις ΕΟΠΥΥ 752 εκατομμύρια, ίδια έσοδα 77 εκατομμύρια, επιστροφή claw back 110 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έξοδα ανήλθαν στο 1,634 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο κατά τη διάρκεια της χρονιάς και κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ανήλθε στο 1,753 δισ. ευρώ, έναντι 1,404 δισ. που προβλεπόταν από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τον Απρίλιο του 2014.

Τρέχον

Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για το τρέχον έτος περιλαμβάνει έσοδα 2,136 δισ. ευρώ, τα οποία αναλύονται ως εξής: Επιχορήγηση τακτικού προϋπολογισμού 1,156 δισ., μεταβιβάσεις από ΕΟΠΥΥ 740 εκατομμύρια, ίδια έσοδα 90 εκατομμύρια και επιστροφή claw back 150 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έξοδα προϋπολογίζονται για φέτος στο 1,654 δισ. ευρώ, έναντι 1,42 δισ. ευρώ που προβλεπόταν από το μεσοπρόθεσμο τον Απρίλιο του 2014.

Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, τον Δεκέμβριο του 2015 ανέρχονταν στο 1,202 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν λιγότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία τα νοσοκομεία έχουν ταμειακό διαθέσιμο τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου