Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΕΟΠΥΥ: Οι συμβάσεις με τους παρόχους υγείας είναι μόνο η αρχή για τον νέο του ρόλο



Σιωπηρή παράταση μέχρι τις 24 Ιανουαρίου προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους δίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας που επιθυμούν να συμβληθούν με τον Οργανισμό.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου 
- Οnmed.gr

Μιλάμε πάντα για τους παρόχους ιατροτεχνολογικών προιόντων, οπτικών ειδών και λογοθεραπευτών.

Η αρχική ημερομηνία ήταν για την Κυριακή 15 Ιανουαρίου. Η παράταση ουσιαστικά σημαίνει ότι η διοίκηση του Οργανισμού, θα αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της, ένα Σχέδιο Σύμβασης, με τις παρατηρήσεις των παρόχων. Η 24η Ιανουαρίου δεν σημαίνει ότι είναι δεσμευτική ημερομηνία, καθώς ο διάλογος και η διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχισθεί, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κείμενο που θα μπορέσουν να το ενσωματώσουν στην καθημερινή πρακτική.


Στόχος του εγχειρήματος αυτού (δηλαδή των νέων συμβάσεων), σύμφωνα την διοίκηση, είναι εκτός από τον έλεγχο των δαπανών, να ελεγχθεί κυρίως η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι εν λόγω πάροχοι υγείας, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένα μίνιμουμ σωστών προδιαγραφών προς τους ασφαλισμένους. Δεν είναι για παράδειγμα λίγες οι φορές, που γονείς με παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, επισκέπτονται φυσικοθεραπευτή, και αυτός, δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό ούτε καν το κατάλληλο κρεβάτι για φυσικοθεραπεία.

Πάντως μέχρι στιγμής, οι μόνοι που αντιδρούν για τις εν λόγω συμβάσεις είναι οι λογοθεραπευτές, χαρακτηρίζοντας την σύμβαση απεχθή, η οποία υποβιβάζει τις Επιστήμες που ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους) και οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αφανισμό των Θεραπευτών με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους Ασφαλισμένους και στα Παιδιά αυτών!

Με τις κινήσεις πάντως αυτές, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως ο Οργανισμός εισέρχεται σε μία νέα πραγματικότητα και έναν νέο ρόλο. Είναι πασιφανές, ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, ως νέος άνθρωπος και ικανός στατιστικολόγος, θέλει να συνδέσει το όνομά του με καινούρια δημιουργικά πράγματα, με την εξωστρέφεια, την παροχή υψηλών υπηρεσιών, την στροφή στην τεχνολογία και τεχνογνωσία, και την επόμενη ημέρα του Οργανισμού.

Άλλωστε αυτή την στιγμή ο ΕΟΠΥΥ είναι από τους ελάχιστους ασφαλιστικούς Οργανισμούς στην Ευρώπη, που διαχειρίζεται έναν τόσο μεγάλο προϋπολογισμό ύψους 6 δις ευρώ και πλέον, ενώ όπως αναφέρει τελευταία ο κ. Μπερσίμης, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΕΟΠΥΥ δεν δημιουργεί ληξιπρόθεσμες οφειλές και τακτοποιεί έγκαιρα τους παρόχους.

Δεν είναι μυστικό να πούμε ότι η διοίκηση του Οργανισμού θα επιθυμούσε να πάρει υπό την στέγη της την ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να μπορεί να ελέγχει καλύτερα την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Την ίδια ώρα επίσης η διοίκηση κάνει άνοιγμα σε πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, ασφαλιστικούς Οργανισμούς ώστε να εξάγει τεχνογνωσία.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι σε δήλωσή του στο onMed πριν λίγο καιρό, ο κ. Μπερσίμης είχε υπογραμμίσει πως με τα χρήματα που διαθέτει ο Οργανισμός σε αποθεματικό, θα μπορούσε να είχε αγοράσει τράπεζα.

2 σχόλια:

  1. Αφου προσφερει εξευτελιστικες αμοιβες τις οποιες μετα δρν .......πληρωνει, πως να δημιουργησει νεες οφειλες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ας απαντηση καποιος ο σεπτεμβρης κλπ θα πληρωθη η θα γινη κλοουμπακ ως συνηθως γιατι μας ειχαν πει οτι με την υποκοστολογηση δεν θα ειχε.χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή